Közélet

Romák szervezkednének a migráció ellen

Erről azután számolt be a kormánypárti újság, hogy a népszavazási fórumokon a segély csökkentésével riogatták a cigányokat.

Civil szervezetbe tömörülve, egységesen lépnének fel a migráció ellen az európai romák – erről a kormánypárti Magyar Idők ír azután, hogy a népszavazási kampány közepette a kormányzati kommunikáció azzal igyekszik kijátszani a cigányságot a menekültek ellen, hogy kevesebb segélyt kapnak, ha a menekülteknek is fizetni kell juttatásokat.

Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigányvajda, az Európai Romák Egyesületének elnöke ugyanakkor azt mondta a lapnak nyilatkozva, hogy már másfél hónapja felmerült az ötlet, hogy a migráció kérdéskörében együtt tudják képviselni az érdekeiket. Szombaton Miskolcon alakuló ülést tartanak, amelyen a megyei cigány szervezetek mellett erdélyi, felvidéki és kárpátaljai tömörülések is részt vennek.

Hozzátette, hogy az egyesület nyitott lesz arra, hogy Európán kívüli cigányokat is integráljanak, mert például Kanadában vagy az Egyesült Államokban is sok roma él.

Lakatos azt mondta, most még szabadon elengedik gyerekeiket az iskolába, mert nem bántja őket senki, de „ha bejönnek a bevándorlók, akkor félteni fogjuk a lányainkat, a feleségeinket és a családunkat, mert senki nem lesz biztonságban”. Kitért arra, hogy a munkahelyeiket is féltik, mert „ők ugyanolyan tanulatlanok, mint mi vagyunk, és ugyanazt a munkát tudnák elvégezni, mint mi”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik