Közélet

Egy brit tanulmány szerint a menekültválság jelenlegi kezelése, csak a probléma szőnyeg alá söprése

A rejtett migráció veszélyeire hívta fel a figyelmet pénteken nyilvánosságra hozott tanulmányában az Overseas Development Institute (ODI) londoni székhelyű brit kutatóintézet.

Az MTI szó szerint azt írja:

amely ellen az agytröszt szerint nem nyújt hatékony védelmet a kerítés vagy a gyakoribb határellenőrzés.

Az “Európa menekültjei és migránsai” címet viselő tanulmány rámutatott, hogy a látványos eredmények ellenére a menekültválságra adott európai válaszok nem oldották meg teljesen a problémát, csak a szőnyeg alá söpörték azt.

Az ODI adatai szerint ez abból is látható, hogy a menedékkérők aránya felcserélődött: míg 2015-ben a menedékkérelmek 65 százalékát nyilvános úton érkezett, regisztrált emberek adták be, és csak 35 százalék volt a rejtett útvonalon érkezők aránya, 2016-ban a kérelmek 40 százaléka származik a hagyományos útvonalon érkezett menekültektől, 60 százaléka pedig a rejtett migráció eredménye.

Az ODI szerint a menekültek elrettentése helyett inkább a tömeg hatékony menedzselésére kellene koncentrálni, amelyet az érkezők koordinálását középpontba helyező, nemzetközi összefogást feltételező közép- és hosszú távú elképzelések jelenthetik.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik