Közélet

Az idegenek már rég köztünk vannak

Valaki hazudik a migránsokról. A DK szerint a kormány már le is telepítette őket, a Belügyminisztérium ezt cáfolja.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint Orbán Viktor 2016. február 20-án aláírta, hogy 1270 menekültet befogad, sőt már be is fogadta, idetelepítette őket. Varju László az ATV reggeli műsorában jelezte, a magyar kormánynak meg kellene mondania, hova. Az atv.hu kereste a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH), hogy megtudja, ez igaz-e, és ha igen, hol találtak menedékre a bevándorlók.

A hivatal átpasszolta a kérdést a Belügyminisztériumnak, ahol közölték:

Varju László állításai valótlanok. Magyarországra eddig egyetlen személy sem került az áthelyezési és áttelepítési mechanizmusok alapján.

Varju László ezzel szemben azt állítja, a Belügyminisztérium hazudik, az adatok a Bevándorlási Hivataltól származnak és azok szerint

2016 első hét hónapjában Magyarország 302 embert fogadott be, vagyis a hazánkra kiszabott Európai Uniós kvóta közel negyede ezzel teljesült is.

Ezen felül a BÁH 2014-2015-re vonatkozó adatai alapján, csak a tavalyi évben 502-en, 2014-ben pedig 476-an kaptak valamilyen védett státuszt Magyarországon.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közösségi oldalán egy videóban szintén azt állítja, hogy Orbán Viktor februárban aláírta a kötelező kvótákat, és a kormány két év alatt be is fogadott 1270 menekültet, a népszavazás a magyarok nyílt átverése.

Közben a Népszabadság annak járt utána, hogy a Fidesz a migránsok betelepítésére készül-e. Harangozó Gábor szocialista képviselő csütörtökön mutatta be a levelet, amit Móring József Attila küldött választókerülete polgármestereinek. Szerinte a dokumentum bizonyítja,

a Fidesz az emberek háta mögött elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahová a polgármestereikkel bevándorlókat akarnak betelepíteni.

A levél szerint a pénteki somogyvári fórumon a polgármesterek arról tárgyalnak, hogy a kötelező betelepítési kvóta érvényesülése esetén, hová helyeznék a migránsokat. Íme a meghívó.

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr! Kedves Barátom!
Tisztelettel és szeretettel meghívom Önt 2016. szeptember 16-án, pénteken 16.00 órakor Somogyvárra, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér épületébe (8698 Somogyvár, Kossuth Lajos utca 11.), ahol „A kötelező betelepítési kvóta érvényesülése esetén migránsok elhelyezése településeink üresen álló ingatlanjaiban” témában tartunk tanácskozást.
Kérem, részvételi szándékát szíveskedjen jelezni legkésőbb szeptember 14-én, szerdán 16:00 óráig az alábbi elérhetőségek valamelyikén, továbbá kérem, hogy a téma fontosságára való tekintettel akadályoztatása esetén képviseletéről gondoskodjon.
Megtisztelő részvételében bízva, baráti üdvözlettel: Móring József Attila sk. választókerületi elnök.

Harangozó Gábor azt mondta, mivel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a minap megerősítette, hogy nem is lesz kötelező kvóta, a Fidesz a letelepedési kötvény vásárlóit helyezné el az ingatlanokban.

A veszély valós, a többi nevetséges

Móring József Attila ugyanakkor a Népszabadságnak azt mondta, azért hívta össze a területéhez tartozó 72 polgármestert, mert az országra rá akarják erőltetni a migránsokat, és nem tudni, hányat. Mint mondta ez az egyéni akciója.

Még az aláírásgyűjtéskor merült fel Szőlősgyörökön, hogy a kastélyba vagy a kollégiumba hozhatnak migránsokat.

A pletyka után gondolta úgy, elbeszélget a polgármesterekkel településeik ingatlanállományáról és a „valós veszélyekről”. Móring szavait, hogy nincs központi utasítás, több megkérdezett fideszes választókerületi elnök és Lázár János is megerősítette a lapnak. A miniszter nem tud olyan központi rendelkezésről, amely szerint fel kellene mérni az ingatlanokat.

Móring József Attila a sonline.hu-nak azt mondta, szó sincs üres ingatlanok összeírásáról, csak azért hívta össze Somogyvárra a körzet polgármestereit, hogy pártállástól függetlenül mindenki elmondhassa a véleményét a menekültek esetleges betelepítésének veszélyeiről.

Szerinte konkrét gyakorlati kérdésekről beszélnek, mert ha érvényesül a kvótaszabály, akkor tíz- és százezreket telepíthetnek Magyarországra, őket valahol bizonyára el is akarják helyezni. A megyei hírportál felvetésére, hogy az EB elnökének nyilatkozata alapján nem lesz kötelező kvóta, és eredetileg is kevesebb mint 1300 ember befogadásáról lenne szó, úgy reagált: anno a döntés csak az első körben érkezett migránsokra vonatkozott, azóta több mint egymillióan jöttek, az ő elhelyezésüket is meg akarják oldani.

Ráadásul az unió a családegyesítési procedúrát is könnyítené, ami újabb többszázezer, de akár millió bevándorlót jelenthet.

A szocialisták letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kijelentéséről a KDNP-s honatya állította, a kötelező betelepítés és a kötvény két külön dolog, semmi közük egymáshoz, hiszen előbbi az ellenőrizetlen, szervezetlen, illegális és tömeges migrációról szól, míg utóbbi jogi keretek között zajló folyamat, melyben az érintettek nemzetbiztonsági átvilágításon is átesnek. Móring azt nevetségesnek nevezte, hogy üres ingatlanokba akarnának bejelentetni a letelepedési kötvényt vásárlókat, “a szocialisták vélhetően azért állítják ezt, mert maguk így csinálnák…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik