Közélet

190 millióért szerződött az NGM-mel a kazah konzul cége

A jövő évi asztanai világkiállításon való magyar részvételt kell előkészíteniük.

190 millió forintért szerződött a Nemzetgazdasági Minisztérium Horváth László kazah konzul cégével – írja az Átlátszó. A jövő évi Asztanai Szak-világkiállításon való magyar megjelenést kell megtervezniük és előkészíteniük ezért a pénzért.

Horváth az L.A.C. Holding Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa. 2014-ben vált a neve ismertté, amikor a születésnapjára akkora tűzijátékot szerveztek neki barátai, hogy az MTI-n keresztül, közleményben kértek bocsánatot a várostól az óriási égzengésért. Azóta kiderült róla, hogy olyan végzettséget tüntetett fel PhD-ként, ami valójában nem doktori fokozat, és pénztárgép-bizniszben is utazik.

A kazah konzul barátja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Egy másik cégének 40 millió forintot fizettek a földművelésügyi minisztérium háttérintézményei a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért. Néhány hete Horváth vette meg Spéder Zoltán 1,5 milliárd forint értékű részvényeit a BIF Nyrt-ben.

A kormány még tavaly június végén számolt be arról, hogy a 2017-es asztanai expón hazánk is részt vesz kiállítóként. Varga Mihály azzal indokolta a részvételt, hogy az hozzájárul a Magyarországról alkotott országkép kedvező formálásához, elsősorban a közép-ázsiai piacokon.

Az L.A.C. Holding Zrt. egyedüli ajánlattevőként nyerte el a nettó 189,9 millió forintos nyílt közbeszerzést, a szerződést szeptember elején kötötték meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik