Belföld

Tűzijáték Budapesten: fideszes barátok, gyanús ügyek a milliárdos körül

Horváth László (Horváth László)
Horváth László (Horváth László)

A hétvégén szinte mindenki azt találgatta, ki lehet az, akinek a tiszteletére nagyszabású tűzijátékot rendeztek Budapesten. Hétfőn kiderült, hogy Horváth Lászlót ünnepelték így. Az üzletember milliárdos vagyonra tett szert az elmúlt években, karrierútját magas rangú fideszes barátok, gyanús ügyek és feljelentések kísérték.

Horváth László 50 éves lett a minap, erről majdnem az összes budapesti értesült. Születésnapjára ugyanis olyan tűzijátékot kapott a férfi, amit Óbudán, a XII. kerületben, de még az Örs vezér tér környékén is hallottak a lakók.

Kazah-magyar barátság

A tűzijátékot Horváth László cége, a L.A.C. Holding szervezte, amely az egykori határőr legfontosabb vállalkozása, ez a cég tömöríti az üzletember szinte összes érdekeltségét.

A csoportba közvetve vagy közvetlenül több ágazat rengeteg cége tartozik, vasúti árufuvarozó, hulladékgazdálkodó, szállítmányozó, mezőgazdasági és vagyonvédelmi társaságok is.

Horváth kapcsolata a politikai elittel hivatalosan 1998-ban kezdődött, ekkor nevezték ki tiszteletbeli kazah konzulnak. Ezt a pozíciót 2006-ig töltötte be, amikor is váratlanul leváltották, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a magyar kormánynak megrendült a bizalma vele szemben.

Ennél több részlet az ügyről nem derült ki, az viszont igen, hogy Horváth igen magas rangú fideszes barátoknak örülhet. Távozásakor kiállt mellette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki akkoriban Karcag polgármestere volt (ahogy a tiszteletbeli konzuli iroda is itt volt), továbbá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki pedig ebben az időszakban a Magyar- Kazah Baráti Társaság elnöki tisztét töltötte be. Horváth végül a második Orbán-kormánynak köszönhetően 2012-ben újra megkapta a tiszteletbeli konzul címet, amit ugyancsak a két régi ismerős, Varga és Fazekas társáságában vehetett át.

Varga és Horváth egyébként nem csak itt találkozik. Bizonyára emlékszünk a kormány keleti nyitás tervére, amit Horváth végül meg is valósított. Cége, az L.A.C. Holding nyitotta meg ugyanis az első Kazah-Magyar Kereskedőházat.

Simicska és Nyerges itt is feltűnik

Horváth nem sokkal azután, hogy tiszteletbeli kazah konzul lett, bekerült az állami Magyar Fejlesztési Bankba is. Az üzletember az első Orbán-kormány idején lett a pénzintézet igazgatótanácsának tagja. Ebben az időszakban dolgozott  Simicska Lajos is az MFB-nél.

Az MFB később kulcsszereplővé vált az üzletember életében. 2001-ben ugyanis az első Orbán-kormány 12 agrárgazdaságot privatizált, közte a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt.-t, a gazdaságokat pedig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kapta meg – ingyen. A bank ezután a gazdaságokat igen kedvező feltételek mellett továbbértékesítette.

Bár a cél az volt, hogy a részvényeket a dolgozók kapják meg, ez több gazdaságnál nem valósult meg, ilyen volt a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt. is, ahol a részvények döntő hányada Papp József egykori katonatiszt tulajdonába került.

A privatizációból botrány lett, az ellenzék vizsgálatot követelt azt állítva, hogy az ügylettel 20 milliárdos kárt okoztak az országnak. Az ügyész már akkoriban is Polt Péter volt, aki nem talált semmilyen problémát.

Pappot többen strómannak tartották, a sajtó egy része Nyerges Zsolt embereként emlegette, aki igazgatósági tag volt a cégben. Mások attól féltek, hogy Papp kazah barátainak játssza át a céget.

A társaság végül nem Nyerges Zsolthoz, hanem Papp üzlettársához, Horváth Lászlóhoz került. A vállalkozás részvényeinek ötvenhat százalékát Horváth 2004-ben szerezte meg, az ügyletet az Agrofalkon Rt.-n keresztül bonyolították le. A gazdaság sikert sikerre halmoz, legutóbb vetőmagüzemet korszerűsítettek

Ugyanebben az időszakban Horváth a Vegyépszer-oligarcha Nagy Elek üzlettársa is volt a Chemimontazh Kft.-ben.

A városligeti botrány

Nyerges, Simicska és Nagy Elek után Horváth Papcsák Ferenc mellett is feltűnt. Zugló nemrégiben pályázatot írt ki a városligeti ingatlanához, amit egyedüli pályázóként, havi százezer forint bérleti díjért Horváth egyik érdekeltsége kapott meg. A szerződést 2029-ig írták alá, tehát 18 évre, mindezt úgy, hogy a cég meg sem felelt a pályázati kiírásnak.

Az LMP az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentést tet, mivel szerintük valaki egy aranybányát kapott a Városligetben azáltal, hogy a zuglói önkormányzat 18 évre, havi százezer forintért adta bérbe az épületet. Mint mondták, egy másik hasonló kertvendéglőt szintén a Városligetben, nyaranta havi kétmillió, télen havi kétszázezer forintért bérelnek.

A pénztárgépügybe is beszállt

Horváth neve a pénztárgépügy kapcsán is felmerült, az L.A.C. holding alapította meg ugyanis a rendkívül szerencsés LA Pénztárgép Kft.-t, amely alig két hónappal a bejegyzése után típusengedélyt kapott a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól az általa forgalmazott, LAP Sento M típusú online pénztárgépére.

Az ügyben a Jobbik hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt feljelentést tett. A párt azt furcsállta, hogy a MKEH nem sokkal a határidő lejárta előtt visszavonta a konkurens Alt-Cash Kft. pénztárgépének az engedélyét, és ezzel szinte egy időben engedélyt adott az LA Pénztárgép Kft által forgalmazott pénztárgépek eladására. A LA egyébként be is jelentkezett az ügyfelekért, közleményben tudatták, hogy a cég “megoldást kínál az Alt Cash nehéz helyzetben lévő ügyfeleinek”. A párt úgy vélekedett, hogy alapos a gyanú, hogy jogtalan gazdasági hátrányt okozva avatkoztak be az online pénztárgépek piacába, a cég viszont visszautasította a szerintük hamis vádakat.

Mint közölték, a La Pénztárgép Kft. valamennyi, általa forgalmazott pénztárgépre az előírások maradéktalan betartásával szerezte meg a szükséges engedélyeket, egyetlen esetben sem kért és nem is kapott kivételezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik