Közélet

A 2018-as választás utánra tolódhat a kórházi kancelláriák felállítása

Az új rendszerben alig maradna dolguk a főigazgatóknak.

Kétséges, hogy megszületik-e idén a döntés a kórházi kancelláriák felállításáról – írja a Magyar Idők. Az egészségügyi államtitkár nemrég azt mondta a kormánypárti lapnak, hogy januártól már működhet az új intézményirányítási rendszer, de most arról írnak, hogy információik szerint érdekviták zajlanak, amelyek miatt könnyen lehet, hogy a 2018-as választások utánra halasztják a kancelláriák bevezetését.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég a Klikre utalva óvott a túlzott centralizációtól, jelezve, hogy nem feltétlenül ért egyet azzal a modellel, amely szerint egy kancelláriához 8-10 kórház tartozna. Ennél kritikusabb kérdés, hogy a terv szerint gyakorlatilag megszűnne a kórházak gazdálkodási önállósága.

A kancellárok alá tartozna a gazdasági, munkaügyi, pénzügyi, kontrolling, számviteli, informatikai, üzemeltetési terület, valamint a közbeszerzés. A jelenlegi főigazgatók jog- és feladatköre ezzel minimálisra csökkenne. Emiatt az előterjesztők is jelentős ellenállásra számítanak.

A lap kitér arra, hogy a Magyar Kórházszövetség berkeiben, a háttérben alternatív koncepció készült, ami inkább megyei szintű kancelláriákat javasol, de úgy, hogy azok egy-egy megye teljes egészségügyi ellátásának szervezéséért feleljenek, a háziorvosoktól a szakrendelőkön át a kórházi ellátásig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik