Közélet

Befuccsolhat az Erasmus Plus, ha kilépnek a britek

egyetemista(430x286)(3).jpg (Array)
egyetemista(430x286)(3).jpg (Array)
Eddig egy csomó pénzt toltak a britek a nemzetközi cserediákprogramba, de ők is jól jártak, mert több ezer hallgatójuk tanulhatott külföldön. A britek EU-kilépése után változhat a helyzet.

Véget érhet a sikeres európai felsőoktatási cserediákprogram, az Erasmus Plus, ugyanis nincs garantálva, hogy a britek a Brexit után is részt akarnak venni benne – írja a Hvg.hu. Hivatkoznak David Davis Brexit-miniszter júliusi kijelentésére, miszerint nincs garancia arra, hogy részesei maradnak a 30 éves programnak.

A cikk megjegyzi, Jo Johnson felsőoktatási-tudományos miniszter is tanult anno külföldön, szóval támogatná a brit bennmaradást a programban. Idén az ország 130 millió eurót fizetett az Erasmus Plusba, ez 2020-ig évi 10 százalékkal nőne.

A britek is hasznot húznak a programból. Tavaly 15 ezernél is több hallgató tanult külföldön, plusz 7000 körüli egyetemi alkalmazott mehetett ki. Egy tanulmány szerint egy erasmusos kétszer akkora eséllyel talál állást magának, öt év múlva is kisebb a munkanélküliek aránya köztük, mint a töbiek között. Jelzi a sikerességét az is, hogy a norvégok saját költségre, de a program részesei, holott nem EU-tagok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik