Belföld

A hátrányos helyzetű hallgatók Erasmus-pályázatát támogatják

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 06. 06:44

Bővülhet az Erasmus-programban részt vevő diákok köre: a jövőben kiegészítő támogatást kaphatnak majd a hátrányos helyzetű hallgatók, mondta a programot koordináló Tempus Közalapítvány.

A közalapítvány tájékoztatása szerint a 2015/2016-os tanévben Magyarországról kiutazó Erasmus-ösztöndíjasoknak több mint 20 százaléka részesült szociális támogatásban. A következő tanévtől még több szempontot figyelembe véve támogatják azokat a hallgatókat, akik korábban nem engedhették meg maguknak, hogy külföldön tanuljanak. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók is igényelhetnek kiegészítő támogatást, ezáltal még tovább bővülhet a programban részt vevők köre.

Kitértek arra is, hogy a magyar hallgatók a 2016/2017-es tanévtől a korábbinál magasabb ösztöndíjat kapnak. Célországtól függően havi 400-600 euró támogatásban részesülhetnek, emellett a rászoruló diákok szociális alapon havi 100 euró kiegészítő támogatást is igényelhetnek. A szempontrendszer bővítésétől azt várják, hogy a hátrányos helyzetben lévő hallgatók is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a programba.

A közlemény szerint a 2016/2017-es tanévben 49 magyarországi felsőoktatási intézményben lesz lehetőségük a fiataloknak arra, hogy részt vegyenek az uniós támogatású Erasmus+ programban, és legalább egy félévig külföldi partnerintézményben tanuljanak, illetve szakmai gyakorlatot végezzenek. A nagy hagyományokkal rendelkező, világszerte ismert program ösztöndíjasai ugyanazokat a jogokat élvezhetik kint tartózkodásuk során, mint az ottani hallgatók. Tandíjat és egyéb költségeket nem kell fizetniük, viszont olyan tudással és élményekkel gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjüket is jelentősen meghatározhatják – írták, hozzátéve: a küldő intézmény a külföldön végzett tanulmányokat a képzési program részeként köteles elismerni.

Jelezték: a következő tanévben várhatóan több mint 4100 magyar hallgató vehet részt a programban. Közülük 900-an szakmai gyakorlatukat tölthetik külföldi cégeknél, vállalatoknál vagy szervezeteknél, 3200-an pedig egyetemi tanulmányaikat folytathatják nemzetközi környezetben a program támogatásával.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.