Közélet

Hihetetlen, hogy hány nyugdíjast vertek át az unokázós csalók

Több mint másfél év után emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozói Ügyészség azzal a három bűnözővel szemben, akik tavaly közel 15 millió forintot zsebeltek be 35 nyugdíjastól az egyik legaljasabb, ám hazánkban igen gyakori csalással, az unokázással.

A két férfiből és egy nőből álló csapat többnyire 70 év feletti, általában özvegy személyeket kerestek ki online telefonkönyvekből, majd őket a késő éjszakai-hajnali órákban a társaság női tagja sírós, ijedt hangon felhívta, mintha a hívott fél lánya vagy unokája lenne. Az álmukból felriasztott sértettekkel a nő közölte, hogy közlekedési balesetet szenvedett, ezért azonnal készpénzre vagy aranyékszerre van szüksége, hogy a károsultakat ki tudja fizetni és a rendőrségi feljelentést elkerülje.

A telefonbeszélgetések közben a női vádlott a helyzetet úgy állította be, hogy ő maga a baleset helyszínét nem tudja elhagyni, ezért ismerősét küldi el a pénzért, illetve az ékszerekért. Ekkor a harmadrendű vádlott vette át az értékeket a sértettektől, de számos esetben maga a női elkövető jelent meg az idős áldozatok lakóhelyén. Az ügy első rendű vádlottja a bűncselekményekhez használt telefonokat és az elkövetők szállítását biztosította, emellett a helyszínen figyelő feladatot is ellátott.

Annak érdekében, hogy a vádlottak minél több pénzt, vagy pénzzé tehető ékszert szerezzenek, előfordult, hogy egy éjszaka során 50-100 vonalas telefonszámot is felhívtak. Az elkövetők összesen 21 helyszínen, 35 sértettet károsítottak meg, ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak. A megszerzett készpénzt egymás között elosztották, azt elköltötték, az arany ékszereket pedig értékesítették.

A rendőrök a két férfit és a nőt egy évvel ezelőtt fogták el, azóta mindhárman előzetes letartóztatásban vannak. Mivel a vádlottak időskorú személyek sérelmére, szervezetten követték el a csalásokat, így cselekményük bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének minősül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik