Közélet

Express: Magyarország a Brexittel indokolja az EU elleni felkelést

A visegrádi államok taktikázásáról ír a brit lap, ami szerint egyértelmű, hogy a Brexitet meglovagolva akarja a négy ország az EU-t nacionalista irányba tolni.

Minél nacionalistább irányba vinnék el az Európai Uniót a közép-kelet-európai államok – vázolja fel a jövőt a brit Express. A lap elemzése szerint a brit uniós kilépést, azaz a Brexitet használják ürügyül az EU saját képükre való megreformálásában. A reformok hanyagolnák a nyugati liberalizmust, ebben a csehek, szlovákok, lengyelek és persze a magyarok is egyetértenek.

A cikk címlapképi montázsa is Orbán Viktort ábrázolja egy kupica itóka és egy Európa-térkép társaságában.

Orbán a lap szerint azt akarja kilobbozni az EU vezetésében, hogy megmaradjon a tagállamok “történelmi, vallási és nemzeti identitása”. A fent említett brexites dologgal kapcsolatban is idézik a magyar miniszterelnököt:

A Brexit egy fantasztikus lehetőség a számunkra. Egy történelmi kulturális pillanatnál vagyunk. Egy kulturális ellenforradalomnak most azonnal van lehetősége.

Az Express megjósolja, hogy a szeptember 16-i pozsonyi visegrádi vezetői gyűlésen is az egységesülő Európa ellenpontozása lesz a fő téma, azzal megindokolva, hogy a mi térségünk államai más történelmi utat jártak be, mint a Nyugat. Ez a liberális utat bejárt németek, svédek, dánok, franciák, spanyolok és olaszok vonalának tagadása lenne.

Orbán nincs egyedül a nézeteivel, a lengyel belpolitikát domináló Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője is azt mondta, Európának ellenforradalomra van szüksége, ami emlékeztet arra, hogy a kontinens ereje a kultúrái gazdagságában rejlik. Orbán pedig azt mondta, a pénznek nincs szaga, csak a birtokosainak.

Megemlítik még, hogy a visegrádi csoport ellenzi, hogy 75 millió török kapjon vízummentességet cserébe azért, mert Törökország visszatartotta a menekültáradatot. A cikk az október 2-i kvótanépszavazás felemlegetésével zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik