Közélet

12 pedagógus mondott fel a tatabányai gimnáziumban a fideszes igazgató miatt

A tatabányai Bárdos László Gimnázium helyzete tökéletesen megmutatja azt, hogyan választanak ma iskolaigazgatókat, és hogyan pöckölnek ki olyan pedagógusokat vezetői székből, akik alkalmasak arra, és a többi tanár és szülő bizalmát is élvezik.

Varga Istvánné huszonnyolc éven át volt igazgató-helyettes a Bárdos László Gimnáziumban, most ott tart, hogy

fél évvel a nyugdíj előtt tanulószobáztatnia kell.

Persze nem egyik pillanatról a másikra történtek a dolgok.

Tavaly decemberben kezdődött minden, akkor járt le ugyanis az ötéves megbízatásom. Az igazgató, Pleier Tamás nem hosszabbította meg a mandátumomat, hanem meghirdette a posztomat,

mondta Varga Istvánné a kemma.hu-nak. Hozzáteszi, nem tudja, hogy ez az eljárás szabályos-e, de minden szóról szóra így történt, dacára annak, hogy a kollégák, a szülők és a diákok bizalmát élvezte.

Megpályázta az állást, és egyedüli jelentkező volt a saját helyére, de gyorsan beérkezett egy pályázat, amit Pleier Tamás természetesen azonnal elfogadott, mennie kellett.

A döntés nem egyedi:

A 2015-ös vezetőválasztáson Pleier Tamás ellenfele Nagy Tamás volt, aki toronymagasan nyert a begyűjtött voksok számát illetően. Miniszteri döntés alapján mégsem ő lett az oktatási intézmény igazgatója. Érdekes, hogy Pleier Tamás a diákönkormányzattól sem kapott voksot, ahogyan a pedagógustársainak többsége sem rá szavazott.

Varga szerint a szakmaiságnak már befellegzett az iskolában. Azt mondja, a Magyar Munkaközösség vezetője nem taníthatott magyart, mert olyan órarendet állítottak neki össze. De olyan kollégája is van, aki inkább egy falusi általános iskolába ment tanítani, mintsem ilyen vezetőséggel kelljen együtt dolgoznia.

Katonáné Berki Ildikó némettanár is egyike volt azoknak, akik tavaly hagyták ott az iskolát. A lapnak így nyilatkozott:

Az igazgatóválasztáson ellene szavaztam, kimentem a tüntetésre is, utána félállásba akart tenni. Holott politikai szempontból a jelenlegi kormánnyal szimpatizálok. Azt látom, kevés a szakértelem, az emberség és sok a feladat, mindez kevés pozitív visszajelzéssel. Szerintem sok az érzelmileg kiégett kolléga.

Pleier Tamás az iskola igazgatója elismerte, hogy az idei tanévkezdésre már hét tanár felmondott.

  A harminc éve működő középiskola pedagógusbotránya miatt tavaly ősz óta tizenkét tanár hagyta ott a Bárdost. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik