Közélet

Éles fegyvereket foglaltak le Spanyolországban, korábban egy magyar cég szállította őket Afrikába

Az Átlátszó az El País és a svájci Tages Anzeiger alapján arról ír, holy olyan éles gépkarabélyokat és gránátvetőket foglaltak le a spanyol Algeciras egy kikötőjében, amelyeket korábban egy magyar vállakozás, a Milipol Zrt. szállított Ghánába. Összesen 809 fegyver került elő az andalúz kikötőben, értékük meghaladja a 1,5 millió svájci frankot. A lefoglalt fegyverek Ghánából érkeztek és az Egyesült Államokba tartottak, csak „technikai megállót” végeztek Algecirasban.

A cikk arról ír, hogy hatástalanított fegyverek szerepeltek a szállítmány papírjaiban, azonban a spanyol hatóságok szerint éles volt az arzenál, ráadásul a gyártási és a szériaszámuk is hiányzott a papírokról. A fegyvereket két svájci cég, a San Swiss Arms AG és a Brügger & Thomet AG adta el a ghánai nemzetbiztonsági tanácsnak, a Milipol Zrt. jogelőde, a Combat Kft. volt a szállító. A portál egy nem hivatalos afrikai forrástól úgy értesült, hogy a szállítmány csak négy évvel később, 2014-ben érkezett meg Ghánába.

Sok a kérdőjel Ghána körül

Keresztes József, a Milipol vezérigazgatója válasza szerint a késedelem oka az volt, hogy nehezen állt össze a megrendelt arzenál, részletteljesítést pedig nem tett lehetővé a szerződés. A ghánai megrendelő azonban nem volt megelégedve a szállítmánnyal, ezért kénytelenek voltak visszaküldeni azt. A Milipol azonban azt állítja: semmit sem tudnak a csomag utóéletéről, mégpedig azért, mert nem álltak szerződésben a ghánai kormánnyal.

A Combat/Milipol fő tulajdonosának, Székely Herbertnek van amerikai lakcíme is, de ennél hangsúlyosabb, hogy Milipol USA Inc. néven működik cég is az Egyesült Államokban, a képviselője Székely Herbert kaliforniai lakcímmel. A Milipol USA és Székely címén üzemel egy fegyver-webshop is, a domaint Székely regisztráltatta – írja az Átlátszó. A cikk szerint a Ghánába irányuló magyar fegyverszállítmány engedélyéről nincs nyom a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jelentéseiben.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik