Közélet
ILLUSTRATION - A doctor-to-be holds a stethoscope in her hand in the pediatric clinic of the Carl Gustav Carus University Hospital in Dresden, Germany, 12 April 2016. Photo: Arno Burgi/dpa

A kutya sem akar főállású iskolaorvos lenni

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 05. 08:04

Szép hivatás, mégsem vonzó szakma a fiatalok számára az iskolaorvoslás – mondta el a Magyar Időknek Mezei Éva, a Fodor József Iskola-egészségügyi Társaság főtitkára. A lap emlékeztet: több mint öt éve, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa átfogó vizsgálatnak vetette alá az iskolaorvoslást, többek között megállapítva, hogy iskolaorvosok alulfizetettek, és nagy a különbség az országon belül az ellátás feltételeiben és minőségében egyaránt. A helyzet a főtitkár tájékoztatása szerint azóta sem változott érdemben.

Az iskolaorvosok döntő hányada gyermekgyógyász, sokuknak van iskolaorvosi, sőt egy kisebb részüknek harmadik szakvizsgája is,

mégsem tartoznak az orvosi bértábla hatálya alá, ezért a 2016 szep­temberétől hatályos jelentős béremeléstől is elesnek.

A rendszerben jelenleg  200 főállású és 2700 részmunkaidős orvos dolgozik: az ombudsman annak idején azt is kifogásolta, hogy nagyon kevés a főfoglalkozású iskolaorvos, és míg ők alkalmanként átlagosan 10-15 percet tudnak foglalkozni egy gyerekkel, a részfoglalkozásúaknál mindössze 1-5 perc jut rájuk egy szűrővizsgálat során.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.