Közélet

Kerék-Bárczy középről győzné le Orbánt

Kerék-Bárczy Szabolcs (Kerék-Bárczy Szabolcs)
Kerék-Bárczy Szabolcs (Kerék-Bárczy Szabolcs)
Fél éven belül új politikai erő jelenhet meg – mondta a DK-t csütörtökön elhagyó politikus.

Kerék-Bárczy Szabolcs a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ellenzéknek mérsékelt értékrendet és ahhoz hű stratégiát kell kialakítania, utána lehet szó szervezet létrehozásáról.

Most a fejünkben és a szívünkben épül az elhatározás, de hamarosan megtaláljuk az együttműködés új formáját is.

Szavai egybecsengenek a lap azon értesüléseivel, amelyek szerint a baloldali pártjaikban csalódott politikusok új erő felépítésén dolgoznak. A lap kérdésére Kerék-Bárczy azt mondta, hogy sok idő nincs, fél éven belül meg kell találniuk az együttműködés új formáját, amelynek részleteiről még nem tudott nyilatkozni.

Szerinte 2018-ban a demokratikus politikai ellenzéknek győznie kell.

Nincs más lehetőség, mint hogy nyerjenek azok az emberek, akik nem tagjai a nemzeti együttműködés bűnszövetkezetének.

Kerék-Bárczy szerint a szerkezeti és személyi ügyeknél fontosabb a politikai tartalom. Az általa vázolt tartalmi kérdések kísértetiesen hasonlítanak a Magyar Nemzetnek korábban nyilatkozó, pártjukból kikacsingató ellenzékiek véleményére. Szerintük a Fidesz politikai alternatívája csak olyan közösség lehet, amely felül tud emelkedni a hagyományos bal-jobb törésvonalon.

Ahogy Kerék-Bárczy most fogalmazott,

belekocsonyásodunk az idióta bal-, jobboldali felosztásba,

miközben a demokratikus oldal nem tud kiszakadni Orbán bűvköréből, a Fidesz szándékosan kényszeríti több kérdésben is szélsőséges retorikára a „demokratikus” pártokat , így a politikai középen vákuum tátong, pedig rengeteg tisztességes konzervatív, szociáldemokrata tartozik oda.

Egyáltalán nem olyan mély a konzervatív, liberális, szociáldemokrata gondolkodású emberek között a szakadék, mint amennyire ezt a kormány igyekszik belénk sulykolni.

Ezzel Kerék-Bárczy megerősítette a lap ellenzéki szerveződésről kapott értesüléseit, amelyek szerint az új politikai közösségben gondolkodó ellenzékiek a hazai pártpalettán hiányzó, konzervatív–liberális ideológiát képviselnének.

Mint korábban megírtuk, Kerék-Bárczy Szabolcs azt követően távozott a Demokratikus Koalícióból, hogy a 168 Óra című hetilap közölte publicisztikáját. Ebben élesen kritizálta nemcsak a kormányt, hanem a Gyurcsány-pártot is. Paradigmaváltást sürgetett, hangsúlyozta, hogy gyökeres változások kellenek ahhoz, hogy legyőzhessék a Fideszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik