Közélet

Paradigmaváltást akart, aztán inkább otthagyta Gyurcsányt

kerék-bárczy szabolcs (kerék-bárczy szabolcs)
kerék-bárczy szabolcs (kerék-bárczy szabolcs)
Írt egy cikket, majd megjelenése után kilépett a pártból Kerék-Bárczy Szabolcs.

 

„Paradigmaváltást!” A legfrissebb 168 Órában Kerék-Bárczy Szabolcs még a DK-politikusként írta ezzel a címmel cikkét, amelyben egyebek között saját pártját is bírálta. Szerinte hiába vannak ugyanis többségben a demokratikus változást akarók, ha a demokrata ellenzék alkalmatlan lesz 2018-ban Orbán leváltására.

Nem bízik bennük a polgárok kritikus többsége – és egymásban sem bíznak.

Szerinte gyökeres stratégiai fordulat kell, a demokrata oldalnak meg kell szereznie a mérsékelt konzervatív/konzervatív-liberális szavazókat, mivel arra nem lehet számítani, hogy a Fideszből kiválik egy őket megszólítani képes csoport. Ugyanakkor

a szélsőjobbal semmi szín alatt nem szabad együttműködni; az erre való puszta utalás, sőt már az ilyen irányú sejtetés is elfogadhatatlan.

Megbukott a DK stratégiája, hogy előbb a baloldalon veszi át az elsőséget, utána nyit középre, hogy kormányváltó erő legyen – írta Kerék-Bárczy.

Már egyre több tagunkban merül föl, hogy egy sor kérdés, amellyel stratégiai és szervezeti szinten foglalkozunk, korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőnk képviselői helyhez jusson.

Szerinte pártjának „néhány tucat személy politikai pozíciójának biztosítása” helyett, újra olyan koalícióvá kellene válnia, amely képes megszólítani a mérsékelt demokraták teljes táborát.

Az éles határ nem pártok között húzódik, hanem a jogállamot, az emberi méltóságot feltétel nélkül tisztelő, a világra nyitott, patrióta demokraták és az ezen értékeket megvetők között.

A valódi demokratáknak nem a Fidesz szavazóival van vitájuk, hanem a NER kiagyalóival, irányítóival, akik csak pár százan vannak. Kerék-Bárczy Szabolcs írásában azt javasolta, hogy ha a mai DK-t is magában foglaló ellenzék nem nyer 2018-ban, akkor az országos elnökség tagjai, hiába szereznek mandátumot, mondjanak le a képviselőségről.

Aztán ő mondott le, néhány órával cikke megjelenése után. 

Demokratikus Koalíció mai elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból. A DK megköszönte eddigi munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik