Közélet

Trencsényi László is visszaadta lovagkersztjét

Trencsényi László egyetemi tanár, iskolakutató, a Magyar Pedagógia Társaság volt elnöke a Parlament lépcsőjére helyezte lovagkeresztjét kedd este, írja a 444.

A kereszt, amelyik a kegyelem és az áldozathozatal jelképe, Áder, Orbán és Bayer Zsolt szájából a megtorlás és a kegyetlenség heródesi jelképévé vált.

– mondta Trencsényi.

A Parlamentre egy nyilatkozatot is kiragasztott, amiben ez áll:

Az elmúlt napok (és hosszabb időszak) közéleti eseményeit követve azt a személyes döntést hoztam, hogy magam is visszaadom a Magyar Köztársaság Érdemkeresztje elismerést, melyet ugyan nem ettől a kormányzattól kaptam, s melynek kiírásában megjelölt célokért magam is úgy gondolom, hogy sokat áldoztam.

A jelképes gesztussal kívánok tiltakozni azon kormányzati üzenet ellen, mely a “nemzet fejlődésének érdekében” végzett tevékenységként ismeri el annak az újságírónak működését, aki szavaival és gondolataival hatékony és szerves részese annak a szellemi kútmérgezésnek, mely újabb- és újabb gyűlöletkampánnyal uszít különböző értékes és érdemes emberi közösségek, csoportok ellen.

A kormány lépését nem tudom másképp értékelni, mint hogy azonosul ezzel a hangnemmel és gondolatrendszerrel. Ez ellen is – mint eddig is – felemelem szavamat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik