Közélet

Elnapolták a bevándorlásellenes plakátokat lefestő aktivisták bírósági tárgyalását

Azt mondták, nem akarják bagatellizálni a menekültválság okozta problémákat, de szerintük az nem megoldás, amit a kormány csinál.

Hétfő reggelre tűzték ki az elsőfokú bírósági tárgyalását annak a két szegedi aktivistának, akik még tavaly nyár elején lefestették a kormány által első körben kihelyezett bevándorlásellenes propagandaplakátokat.

Szalai Balázs és Kékesi Márk nem tagadták le cselekedetüket. Szalai korábban azt mondta: undorítónak tartja a kampányt, tavaly január óta barátaival ő is járt a határra, hogy élelmet, teát vigyenek a menedékkérőknek, ezért tudja, milyen sorsuk van. Később a menekültválság kicsúcsosodásával a MigSzol Szeged tagjaként tevékenykedtek.

A hétfői tárgyaláson az aktivisták azt mondták: az akcióval nem valaminek a tönkretétele volt a céljuk, hanem az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a plakátkampány erősen manipulatív, és súlyosan káros a társadalom egészséges működése szempontjából. Bár a menekültválság okozta problémákat és veszélyeket nem akarják bagatellizálni, de szakmai tudásuk és hitük szerint sem alkalmas a problémák kezelésére az, amit a kormány tesz.

A plakát kihelyezéséért felelős cég, a Pont Reklám Kft. szerint 178 ezer forint káruk keletkezett a plakátok lefestése miatt. Kékesi Márk azt mondta: a cég először konkrét kalkuláció nélkül 210 ezer forintos kárra hivatkozott, ekkor panaszt tettek, ezután módosították az összeget 178 ezerre. Az aktivisták ügyvédje szerint azonban ebben az összegben is vannak olyan elemek, amelyek büntetőjogi eljárásban irrelevánsak. Mivel a kár összegének megállapítását esetlegesnek és megalapozatlannak tartják, független szakértői vizsgálatot kértek. Emiatt a tárgyalást október 26-ra elnapolták.

(Fotó: 24.hu / Pál Anna Viktória)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik