Belföld

Rendőrök vitték be a szegedi plakátrongálót

szegedi plakátrongálás (Array)
szegedi plakátrongálás (Array)

„Szégyen, Szeged nem ilyen” – ezeket a feliratokat festették a bevándorlás-ellenes propagandaplakátokra.

Szegeden is megrongáltak több bevándorlás-ellenes kormányzati propagandaplakátot – írja a Délmagyar.hu. A rendőrök szerdán este bevitték az elkövetéssel gyanúsított Szalai Balázs helyi közéleti aktivistát és újságírót.

Szalait először szüleinél keresték, de épp moziban volt, ott tudta meg, mi történik. A moziból önszántából ment ki az utcán rá váró rendőrökhöz, akik elszállították a kapitányságra. Tettét nem tagadta, már kora délután feltöltött a Facebookra egy fotót, amelyen egy lemázolt óriásplakát előtt állnak, „Vigyázat, konzultálunk!” kísérőszöveggel. A plakátok szövegét fehér festékkel festették le és „Szégyen”, „Szeged nem ilyen”, „Szeged nem kéri” feliratokat írtak rájuk.

Szalai az Indexnek azt mondta: azért festették le a plakátokat, mert undorítónak tartja a kampányt. „Tudom, milyen sorsuk van a menekülteknek, januárban a barátaimmal jártunk ki a határra, hogy teát, élelmet vigyünk a menekülteknek, segítettünk melegen tartani a gyerekeket” – közölte, hozzátéve, hogy az arra haladó autósok biztatták, amikor látták, mit tesz.

Az aktivista este háromnegyed nyolckor azt írta a Facebookra, hogy „Bent a kóterban”. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy senkit nem vettek őrizetbe az ügyben, de megerősítették, hogy rongálás vétsége miatt előállítottak egy embert. Később Szalai a Hír24 egyik munkatársának azt mondta: a kihallgatásig tartják bent.


Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik