Közélet

Ángyán József otthagyja a Professzorok Batthyány Körét

Szerinte megdöbbentően szervilis volt a szervezet közleménye a menekültügyi népszavazásról.

Kilép a konzervatív tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köréből Ángyán József. A Fidesszel a földügyek miatt szembefordult volt államtitkár azzal indokolta távozását, hogy a szervezet szerinte megdöbbentően szervilis, „a kormányzati álláspontra, valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló” közleményt adott ki az október 2-i menekültügyi népszavazással kapcsolatban.

„Még ha nem is találkozik mindenki ízlésével”

A Professzorok Batthyány Köre hétfőn közleményt adott ki, melyben azt állítják, hogy „Európa védelmében eddig Magyarország tette a legtöbbet”, a „mi népszavazásunk” pedig „döntően befolyásolhatja a tagállamok és az EU központjának jövőbeli viszonyát”.

Szerintük „ népvándorlással szembeni kemény fellépés és a kampánykérdésekbe ágyazott leegyszerűsítő állítások ellenére az igazi menekültek befogadásra találnak Magyarországon”, és el kell tekinteni attól, hogy a kormány kampánya „nem találkozik mindenki ízlésével”. Szerintük a népszavazáson való részvétel sorsdöntő jelentőségű, a helyes válasz pedig a „nem”.

Ángyán eszmélést kíván

Ángyán József kedden a Professzorok Batthyány Köre elnökének és tagjainak címzett levelében arról írt, hogy önző és a keresztény értékrendtől messze távol áll az a kormányzati álláspont, hogy aki „egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk”. Szerinte a szervezet hétfői közleménye csúsztatásokat és féligazságokat tartalmaz, és mindez megerősíti azt a régóta érlelődő elhatározását, hogy feladja a világról, és benne a felelős értelmiség feladatairól szóló belső vitát.

A volt államtitkár köszönetet mondott a „kezdeti közös hiteket, reményeket és szép emlékeket is hordozó” évekért, és eszmélést kívánt a Professzorok Batthyány Köre tagjainak, ugyanakkor kérte a szervezet elnökét, hogy haladéktalanul törölje a tagok sorából. (Magyar Narancs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik