Közélet
Budapest, 2015. október 5.
Résztvevők a Lehet Más a Politika A magyar föld nem eladó címmel meghirdetett demonstrációján a budapesti Kossuth téren 2015. október 5-én.
MTI Fotó: Marjai János

“Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!” – tüntetett az ellenzék

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 05. 20:11

Az állami termőföldek eladása ellen demonstráltak az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok a Kossuth téren, hétfőn kora este. A néhány száz tiltakozó részvételével zajló eseményen felszólalt a kezdeményező párt mellett az MSZP, a Jobbik, a PM politikusa, az Élőlánc elnökségi tagja, valamint Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a Fidesz-kormány a szakadék felé viszi az országot, és – mint fogalmazott – a politikai hatalmat gazdasági hatalommá átjátszva bűnt követnek el azok, akik eladják a termőföldet, meglopva ezzel az egész társadalmat. A politikus az ellenzéki szerep újragondolását sürgette, a részvételi demokrácia eszközével az emberek bevonását az országban zajló folyamatok megállításába.

Budapest, 2015. október 5.
Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár felszólal a Lehet Más a Politika A magyar föld nem eladó címmel meghirdetett demonstrációján a budapesti Kossuth téren 2015. október 5-én.
MTI Fotó: Marjai János
Fotó: MTI

Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos alelnöke hazugságnak nevezett minden olyan érvet, amelyet a kormányzat a földeladás indokaként sorakoztat fel. Mint mondta, föl kell lépni a Fidesz arroganciája, földéhsége ellen, és szerinte akár fizikai erővel is meg kell akadályozni, hogy a földárverések sikeresek legyenek.

Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja csillapíthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök éhségét. Kijelentette: bűnszervezetszerűen nyúl le a kormányzat több százezer hektárnyi földet, hogy odaadja a sajátjainak. Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja úgy fogalmazott: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ma már egy bábszerepre is alkalmatlan, így nincs a gazdáknak képviselete a kormányban. A Fidesz agrárpolitikája pedig azt üzeni nekik: “haljatok meg!” – fogalmazott.

“Nem erről volt szó” – jelentette ki Ángyán József, aki szerint felhatalmazás nélkül adják el a stratégiai nemzeti vagyont, ezért erkölcstelennek és alkotmányellenesnek minősítette a folyamatot. Bírálta, hogy a tőkeerő fogja eldönteni, kié lesz ez a vagyon.

A Kossuth térre néhányan nemzeti színű zászlóval érkeztek, mások transzparensekkel. Ezeken a többi közt az szerepelt: “Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!”, “Földprivatizáció = földrablás”, vagy “A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona”.

Délután országszerte tizenkét helyszínen – Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten – szervezett forgalomlassító demonstrációkat az LMP.

Pápa, 2015. október 5.
Az LMP az állami termőföldek eladása elleni tiltakozásul tartott félpályás útlezárása Pápán 2015. október 5-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: MTI

A Kossuth térre néhányan nemzeti színű zászlóval érkeztek, mások transzparensekkel. Ezeken a többi közt az szerepelt: “Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!”, “Földprivatizáció = földrablás”, vagy “A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona”.

Szepetember végén jelentette be a Jobbik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy ne lehessen eladni az állami földeket. Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője elmondta: beadványukat az MSZP és az LMP is aláírja. Hozzátette:  a kormány a gazdaszervezetekkel, valamint az emberekkel való egyeztetés nélkül döntött 380 ezer hektárnyi föld értékesítéséről. Erről még a parlament szakbizottságaiban sem volt hajlandó tárgyalni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.