Közélet

Újabb kitüntetettek adják vissza a Lovagkeresztet Bayer Zsolt miatt

Tóth Bálint matematikus professzor és Rózsa Péter újságíró sem szeretne egy társaságban lenni a gyűlölködő publicistával.

Lázár János csütörtökön lovagkereszttel tüntette ki Bayer Zsolt egykoron szépreményű írót-publicistát, aki mostanában leginkább arról ismert, hogy úgy kurvaanyáz mindenkit, mintha nem lenne holnap, komplett népcsoportokat nevez állatoknak és fóliasisakos összeesküvéselméletek terjesztésére buzdítja követőit.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosa és Kenyeres István vegyészmérnök emiatt már visszaadták korábban kapott állami kitüntetéseiket. Kenyeres egyenesen féregnek nevezte Bayert, emlékeztetve, hogy a publicista korábban arra szólított fel, hogy aki elgázol egy cigány gyereket, az taposson bele a gázba.

Most Tóth Bálint matematikus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki Egyetem és a brit University of Bristol professzora jelezte, hogy hétfőn reggel postára adja kitüntetését, amelyet 2009. augusztus 20-án kapott Sólyom Lászlótól. Tóth azt üzente Áder Jánosnak:

Ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint érdemtelen bármilyen elismerésre. Számomra vállalhatatlan, hogy e személlyel összefüggésbe hozható legyek, ezért kitüntetésemet visszaküldöm. Kérem, intézkedjék, hogy nevemet haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról.

Rózsa Péter, a Klubrádió munkatársa, aki korábban a Magyar Televízió Kultúrház című műsorát szerkesztette és vezette, közölte:

Az nem lehet, hogy egy lapon szerepeljek Bayer Zsolttal. Egy országban, de nem egy világban élünk.

Ő is visszaküldi hétfőn a kitüntetését. Az Indexnek azt mondta: másoktól ezt nem várja el, de ő maga úgy érezte, nem szeretné megtartani ezek után.

A kitüntetéssel egyébként nem jár pénzjutalom. (444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik