Közélet

Sajátjai kezében Mengyi sorsa

Ügyvédje szerint a parlament döntése független a mentelmi bizottság határozati javaslatától.

Futó Barnabás ügyvéd az atv.hu-nak azt mondta: miután a legfőbb ügyész kezdeményezte védence, Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, Kövér László házelnöknek haladéktalanul továbbítania kell a megkeresést az Országgyűlés mentelmi bizottságának, amelynek 30 napja van, hogy határozati javaslatot terjesszen a parlament elé.

Az Országgyűlés az ügyben vita nélkül határoz, de az érintett képviselő jogosult ismertetni álláspontját. A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntéshez a jelenlévő képviselők kétharmadának a szavazata szükséges. Az ügyvéd szerint a képviselők döntése független a bizottság által benyújtott határozati javaslat eredeti tartalmától, akár más következtetésre is juthatnak, mint a bizottság.

A parlamentben jelenleg a Fidesz-KDNP-nek 131 képviselője van.

Amennyiben a kormánypárti többség úgy dönt, hogy nem adják ki Mengyit, akkor vele szemben nem indulhat sem szabálysértési, sem büntetőeljárás, a mentelmi jog megléte ugyanis büntethetőséget kizáró ok – magyarázta Futó Barnabás. Ettől még az ismeretlen tettes ellen már megindult vizsgálatok vagy eljárások akadálytalanul folytatódhatnak az ügyben.

Ha a parlament úgy döntene, hogy felfüggeszti Mengyi Roland mentelmi jogát, akkor a képviselő egy átlag magyar állampolgárhoz hasonlóan válhat terheltjévé egy büntetőeljárásnak, amelynek végén a bíróság a vádirat alapján hozza meg vele kapcsolatos ítéletét. Mengyi Roland korában tudatta, együttműködik az eljáró hatóságokkal, maga fogja kérni az Országgyűlést mentelmi jogának felfüggesztésére

a valóság mielőbbi tisztázása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik