Közélet

A Fidesz és a Jobbik hívei inkább bíznak Trumpban, mint Clintonban

A magyar átlaggal ellentétben nekik jobban bejön az ingatlanmágnás.

Orbán Viktor már többször kiállt Donald Trump mellett, de a Pew Research Center (PRC) minapi kutatása szerint Hillary Clintonban mégis kétszer annyi magyar bízik, mint a republikánus jelöltben. Magyarországon a megkérdezettek 20 százaléka bízik a republikánus jelöltben, 42 százalék bizalmatlan vele. Hillary Clintonban a magyarok 44 százaléka inkább bízik, 33 százaléka inkább nem. A világ többi vezetőjét is vizsgálták. Merkel kancellárban 63 százalék bízik meg, 29 nem; Putyin elnökben pedig 52 százalék nem bízik meg, míg 38 százalék igen.

A PRC közvélemény-kutatása után a Magyar Nemzet a részletekre is kíváncsi volt, elkérte a reprezentatív kutatás részletes adatait a világszerte mértékadónak számító agytröszttől. A lap szerint a hazai pártpreferenciák vizsgálatából a Fidesz- és a Jobbik-szavazók válaszai voltak a legérdekesebbek, bár az 1005 magyar megkérdezettből csak 50-100 vállalta akár fideszes, akár jobbikos pártpreferenciáját úgy, hogy valamelyik vizsgált politikus mellé is beállt.

A jobboldali pártszimpátiájú válaszadók az átlagnál jóval nagyobb arányban bíznak az orosz elnökben és a republikánus elnökjelöltben.

A fideszesek 43 százaléka bízik Hillary Clintonban, 47 százaléka nem. Donald Trumpnál az arány fordított, 26 százalék bízik benne, 17 százalék nem. Orbán táborában Putyint is inkább kedvelik, mint a német kancellárt. Angela Merkelben 28 százalék bízik, az orosz elnökben 49. Putyint és Merkelt egyaránt 31-31 százalék nem kedveli.

A jobbikosok 48 százaléka bízik Hillary Clintonban, 43 százaléka nem. Ez az ingatlanmágnásnál 28, illetve 17 százalék. A jobbikosok is Putyint támogatják inkább, mint Merkelt. Az orosz elnököt 47, a német kancellárt 31 százalék kedveli. Merkelben 29, Putyinban 33 százalék nem bízik.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik