Közélet
In this combination of file photos shows, Republican presidential hopeful Donald Trump on January 14, 2016 and his Democratic rival Hillary Clinton on February 4, 2016. 
Donald Trump and Hillary Clinton took a big leap toward clinching their parties' nomination for the US presidential election, soundly defeating rivals in a slew of Super Tuesday primaries on March 1, 2016. / AFP / DSK

A Fidesz és a Jobbik hívei inkább bíznak Trumpban, mint Clintonban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 10. 16:18

A magyar átlaggal ellentétben nekik jobban bejön az ingatlanmágnás.

Orbán Viktor már többször kiállt Donald Trump mellett, de a Pew Research Center (PRC) minapi kutatása szerint Hillary Clintonban mégis kétszer annyi magyar bízik, mint a republikánus jelöltben. Magyarországon a megkérdezettek 20 százaléka bízik a republikánus jelöltben, 42 százalék bizalmatlan vele. Hillary Clintonban a magyarok 44 százaléka inkább bízik, 33 százaléka inkább nem. A világ többi vezetőjét is vizsgálták. Merkel kancellárban 63 százalék bízik meg, 29 nem; Putyin elnökben pedig 52 százalék nem bízik meg, míg 38 százalék igen.

A PRC közvélemény-kutatása után a Magyar Nemzet a részletekre is kíváncsi volt, elkérte a reprezentatív kutatás részletes adatait a világszerte mértékadónak számító agytröszttől. A lap szerint a hazai pártpreferenciák vizsgálatából a Fidesz- és a Jobbik-szavazók válaszai voltak a legérdekesebbek, bár az 1005 magyar megkérdezettből csak 50-100 vállalta akár fideszes, akár jobbikos pártpreferenciáját úgy, hogy valamelyik vizsgált politikus mellé is beállt.

A jobboldali pártszimpátiájú válaszadók az átlagnál jóval nagyobb arányban bíznak az orosz elnökben és a republikánus elnökjelöltben.

A fideszesek 43 százaléka bízik Hillary Clintonban, 47 százaléka nem. Donald Trumpnál az arány fordított, 26 százalék bízik benne, 17 százalék nem. Orbán táborában Putyint is inkább kedvelik, mint a német kancellárt. Angela Merkelben 28 százalék bízik, az orosz elnökben 49. Putyint és Merkelt egyaránt 31-31 százalék nem kedveli.

A jobbikosok 48 százaléka bízik Hillary Clintonban, 43 százaléka nem. Ez az ingatlanmágnásnál 28, illetve 17 százalék. A jobbikosok is Putyint támogatják inkább, mint Merkelt. Az orosz elnököt 47, a német kancellárt 31 százalék kedveli. Merkelben 29, Putyinban 33 százalék nem bízik.

 

 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.