Közélet

Voldemort-gate: az ügyészség vizsgálja Mengyi Roland felelősségét

A politikust még nem hallgatták ki.

Nem hallgatta még ki Mengyi Rolandot (a képen Orbán Viktor és Hernádi Zsolt mellett) a politikust érintő állítólagos korrupciós ügyről a Központi Nyomozó Főügyészség. A Hír TV-nek Simon Richárd helyettes szóvivő azt mondta, mentelmi joggal rendelkező személy után egyelőre nem nyomoztak, de vizsgálják a fideszes képviselő felelősségét.

Korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) úgy ítélte meg, hogy az ügyben mentelmi joggal rendelkező személy büntetőjogi felelőssége merülhet fel, erre hivatkozva tette át a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészségre. Simon Richárd azt mondta, hogy a nyomozás során megvizsgálják, hogy a NAV állásfoglalása, véleménye megfelel-e a valóságnak, valóban felmerül-e az ügyben mentelmi joggal rendelkező személy felelőssége.

Egy hete a 168 Óra írta meg – nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvek alapján –, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap szerint a “a szokásos” 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.  

Mengyi Roland az MTI-hez eljuttatott közleményében a cikkre úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, “lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”. Hozzátette, amennyiben “a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését.  A 168 Óra szerint eddig az ügyben öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt.

Hárman beismerő vallomást tettek, ők szabadlábon védekeznek, ketten előzetes letartóztatásban vannak, ők tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Egyikük Csepreghy Nándor ismerőse. Ezt a Miniszterelnökség államtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta. Szerinte az úgynevezett Voldemort-gate ügyéhez ő csak ennyiben kapcsolódik, hiszen kapcsolatuk kizárólag magánéleti, gyerekeik révén ismerik egymást, egy idősek a gyerekek, születésnapi zsúrokon szoktak találkozni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik