Közélet

A kormányhivatalokat az újságokból is csak a kormánypárti érdekli

A kegyvesztetté vált Simicska Lajos lapjából, a Magyar Nemzetből szinte már sehol nem rendelnek.

A szocialista Mesterházy Attila kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kimutatást készített arról, hogy milyen újságokat vásárolnak a kormányhivatalok – írja a Népszabadság.

Az adatokból kiderül: a kegyvesztetté vált Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetből már alig vesznek, az új kormánypárti lapból, a Magyar Időkből viszont annál jobban bevásárolnak, ahogy a Széles Gábor-féle Magyar Hírlapból is.

A Baranya Megyei Kormányhivatal naponta egy-egy példányban járatja a Népszabadságot és a Népszavát, Magyar Időkből viszont 22-t, Magyar Hírlapból rögtön 28-at is rendelnek egyszerre. Bács-Kiskun megyében csak a megyei lapot és a Magyar Időket járatják, utóbbit 23 példányban. A Békés megyei hivatal csak egy napilapot járat, a Magyar Hírlapot, abból is beéri nyolc példánnyal. Rendelnek viszont hetilapot is, mégpedig a Bencsik András-féle Demokratát, hét példányban.

A fővárosi kormányhivatal 24 Magyar Időket, egy Népszabadságot és egy Magyar Nemzetet rendel, korábban járt Magyar Hírlap is, de januárban lemondták. Csongrád megyében mindössze egyetlen lap jár, egyetlen példányban, a megyei Délmagyarország. A Pest Megyei Kormányhivatalnak a 26 Magyar Időkön és a 21 Magyar Hírlapon kívül van egy meglepő megrendelése: az alig ismert „Képmás családmagazinból” 42 példányt is rendeltek.

A kormányzati szférára egyébként jellemző, hogy politikai szimpátia alapján válogatnak – mutat rá a Népszabadság. Felidézik: az Országgyűlés Hivatala január 1-től lemondta Magyar Nemzet-előfizetését, és a parlamenti alelnökök és bizottsági elnökök sem rendelhetik meg a hivatal keretéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik