Közélet

A NAV fideszes elnöke nem tudott a NAV fideszes Voldemort-ügyéről

Csak a sajtóból értesült a botrányos ügyről, ugyanúgy, mint Mengyi Roland.

Még szerencse, hogy bekerült a minisztériumi sajtószemlébe, mert Tállai András államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, abból értesült az ügyről. Akkor lement, vett egy 168 Órát, hogy elolvassa a teljes cikket. Utána tájékoztatást kért. A NAV bűnügyekért felelős helyettes államtitkárától pénteken „vagy valamikor a közeljövőben” kap információkat.

Tállai arra nem akart reagálni, miért mondhatta azt az egyik gyanúsított, hogy

nekünk jó, hogy Tállai András lett a NAV vezetője, mert jó viszonyban van Mengyi Rolanddal,

de jelezte, hogy a fideszes képviselő nem a barátja, csak „munkakapcsolatban” vannak.

A 168 Óra tanúvallomásokra, lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva írt az uniós pályázati csalásról, a hetilap szerint ezért kellett távoznia Köpeczi-Bócz Tamásnak, akinek az irodájában házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le a NAV nyomozói. A korrupciós ügyben előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.  

Az, hogy Tállai nem tudott az ügyről azért furcsa, mert a 168 Óra szerint a NAV tájékoztatta Balog Zoltán minisztert a nyomozásról, az Emmi a pályázat feltételeit ezek után módosította úgy, hogy az inkriminált pályázat ne feleljen meg a szükséges kritériumoknak.

Az adóhatóság adócsalás miatt kezdett nyomozni, az ügyben öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, illetve hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Hárman beismerő vallomást tettek.

A Népszabadság hiába akarta megkérdezni a 168 Óra cikkében megnevezett politikusokat. Az Emmi csak annyit közölt, hogy a szövetkezetek hálózatosodásával kapcsolatos „vitatott” pályázatokat elutasította.

Mivel nem született támogatási döntés, szerződéskötésre sem került sor, így szabálytalan közpénzfelhasználás sem volt.

A Miniszterelnökség tudatta, lapinformációkra nem szokott reagálni, de a 168 Óra olyan állításokat fogalmazott meg, melyek „tökéletesen ellentétesek” a tárca törekvéseivel.

Nem engedhetjük meg, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok következmények nélkül „árulják” nem létező befolyásukat.

Mengyi Roland tegnap tudatta, hogy az ügyben semmilyen módon nem érintett, a gyanúsítottak visszaéltek a nevével, az ő lelkiismerete tiszta, és áll minden vizsgálat elé.

Az ellenzék nem hitt neki, követelik a botrány legmagasabb politikai körökhöz vezető szálainak a kibogozását. Az MSZP jelezte, feljelentést tesz Mengyi ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés büntette miatt. 

A honatya ügyvédje, Futó Barnabás a Népszabadságnak azt mondta, a képviselőt még tanúként sem hallgatta meg a nyomozó hatóság, semmilyen eljárásnak nem részese, senki nem tájékoztatta arról sem, hogy visszaéltek a nevével. Ő is csak csütörtökön az újságból értesült az ügyről. Szerinte Mengyi Roland ismeri a gyanúsítottakat, találkozott is velük, szóba került az uniós pályázat kérdése is, de ötmilliós előlegről, „alkotmányos” pénzekről nem volt szó.

Az ügyvéd szerint sem általános, de előfordul, hogy „csalók” visszaélnek befolyásos politikusok nevével. Arra, hogy a gyanúsítottak egymás között miért beszéltek volna olyasvalakiről, aki a valóságban nem is segíti őket, Futó azzal felelt: abból is látszik, hogy a nyomozó hatóság sem vette komolyan, amit mondanak, hogy Mengyit az elmúlt évben semmilyen formában nem keresték meg.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett pénteken a Nemzetbiztonsági Bizottságban arra szeretne választ kapni, lehallgatták-e Mengyi Roland beszélgetéseit is. Ha nem, miért nem. A képviselő a teljes lehallgatási anyag meghallgatását is kezdeményezi majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik