Közélet
gyermekhospice (gyermekhospice, dóri ház)

Orbán költöztetésén spórolnának, hogy jusson pénz a gyógyíthatatlan gyermekeknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 01. 16:05

Törvényt is módosítanának ehhez.

Három szocialista képviselő (Bangóné Borbély Ildikó, Szakács László, Tóth Bertalan) a költségvetési törvényeket (az ideit és a 2017-est) is módosítaná azért, hogy a gyermekhospice ellátást nyújtó intézmények zavartalanul működhessenek.

Magyarországon jelenleg nincs olyan kórház, ami ilyen ellátást biztosítana, noha egy

szolidáris, keresztény alapokon nyugvó társadalomban a legminimálisabb elvárás, hogy szüleikkel együtt megfelelő támogatást kapjanak azok a gyermekek, akik súlyos betegségük miatt nem élhetik meg a felnőttkort.

(Néhány napja Rétvári államtitkár maga is elismerte, hogy a kórházaknál hiába emelték a díjazást, a palliatív ellátásra a 2015-2016. évben egyelőre nem érkezett többletkapacitás-befogadási kérelem.)

Az országban így csak két központ vállalja ezt a küldetést, de ezek sem kapnak normatív állami támogatást, magánadományokból próbálják fenntartani magukat, ami azonban a zavartalan működéshez nem elég.  A két intézmény egyikében, a pécsi Dóri Házban már volt példa rá, hogy kikapcsolták az áramot, komoly nehézség az orvosok, ápolók fizetésének kigazdálkodása.

Holott minimális összegű, de rendszeres állami támogatás biztosításával ezek az intézmények zavartalanul el tudnák látni hivatásukat.

A szocialisták az ellátás zavartalan működéséhez biztosítanák a költségvetési támogatást, amihez mindössze 60 millió forint kell.

Ez az összeg költségvetési szempontból nem jelentős, ugyanakkor biztos alapot jelent a jelenleg súlyos pénzügyi gondokkal küszködő gyermekhospice intézményeknek.

Az ellenzéki politikusok szerint a többletforrás töredéke annak a kiadásnak, amit például ebben, illetve a következő évben a magyar állam a Miniszterelnökség Budai Várba költöztetésére fordít. A törvényjavaslat ezért e beruházási keret terhére, a költségvetési hiány növelése nélkül támogatná a gyermekhospice-ellátás fenntartását.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.