Közélet

Több tízmilliót kapott az államtól egy fideszes képviselő, de a vagyonnyilatkozatában ez nincs benne

Azért nincs, mert a kedvezményezett cégnek egy másik kft-n keresztül tulajdonosa.

Több tízmillió forintot nyert az államtól Becsó Zsolt fideszes képviselő cége, csakhogy a politikus vagyonnyilatkozatában sem a pénz, sem a cég nem szerepel – írja a Direkt36.

A Becsó érdekeltségébe tartozó cég arra kapott 34 millió forint állami és uniós támogatást, hogy egy hollókői házban szálláshelyet alakítson ki. Emellett húszmillió forintot nyert el ugyanez a cég egy pásztói teniszcentrumra.

A képviselő azt mondta, nem magánszemélyként, hanem egy másik vállalkozáson keresztül van érdekeltsége a cégben, ezért sem a céget, sem az általa kapott támogatásokat nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatban. A Direkt36 szerint ez az eset is mutatja, hogy a vagyonnyilatkozatok jelenlegi formájukban csak korlátozottan alkalmasak arra, hogy átláthatóvá tegyék a képviselők gazdagodását.

Becsó 1998 óta parlamenti képviselő, és 12 éven keresztül volt a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke. Testvére, Becsó Károly szintén a Fideszben politizál, Pásztón önkormányzati képviselő, de alpolgármester is volt. A két testvér 2003-ban alapította meg az Ara-Coeli Kft-t, melynek 50-50 százalékban tulajdonosai, 2013-ban pedig megvásárolták a Vertical Art Kft. 100 százalékos tulajdonrészét.

A Vertical Art 2015-ben kapott 34 millió forint támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól „turisztikai tevékenység ösztönzésére”. A projekt szálláshely kialakításáról szól Hollókőn, a Sport utca 8. cím alatt. Ott azoban semmilyen arra utaló felirat nincs, hogy vendégházként üzemelne az épület, és az interneten sincs információ a szálláshelyről, csak Hollókő honlapján, egy táblázatban van felsorolva, mint engedéllyel rendelkező vendégház.

Ugyancsak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól kapott a Vertical Art 20 millió forintot sportcentrum fejlesztésére. 2015 júliusában adták át a két teniszpályából és egy kiszolgáló épületből álló sportcentrumot a pásztói strand mellett.

A Becsó testvéreknek egyébként a Mátring Fa- és Építőipari Kft-ben is van érdekeltsége, ez a cég 2014-ben 7,85 millió forintos megbízást kapott a pásztói Margit Kórház egyik épületének részleges tetőszigetelés-felújítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik