Közélet

A Ligetvédők kitartanak amellett, hogy ne legyen múzeumi negyed a közparkból

Szerintük semmi másról nincs értelme tárgyalni, a fák átültetéséről szóló bejelentés is csak kommunikációs trükk.

A Városliget Zrt. műszaki igazgatója megígérte ugyan, hogy inkább áthelyezik azokat a fákat, amiket kivágtak volna, de a Liget átépítése ellen tiltakozók ezt a megoldást nem fogadják el. Csák Gergely, a Ligetvédők szóvivője azt mondta az Indexnek: ez egy kommunikációs trükk, amivel arról akarják meggyőzni a budapestieket, hogy felesleges a tiltakozás.

Csák közölte: az átültetésről szóló terveket nem tartják szakmailag megalapozottnak. Szakértőkkel, kertészekkel és mérnökökkel egyeztettek, és arra jutottak, hogy az átültetés után nagyjából 1 százalék az esélye, hogy nem halnak el a fák. „Ha közben egy lakótelepnyi betont öntünk a Ligetbe, akkor műszakilag kivitelezhetetlen az egész” – jelentette ki.

A legnagyobb problémájuk az, hogy „még mindig nem fogták fel, amit három és fél éve mondunk”, hogy a Liget maradjon közpark, ne csináljanak belőle múzeumi negyedet. Húsz másik hely van a városban, ahová egy múzeumi negyedet fel lehetne építeni, ezért nincs értelme a Baán László által meghirdetett egyeztetésnek sem – mondta. Hozzátette: maradnak, amíg a Liget-projektet le nem fújják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik