Közélet a világ egy fura hely

Magyarország kicsiben: a kunsági lankák közt megbúvó Magyarkert

A Kecskemét közelében lévő kertben néhány óra alatt bejárhatja egész Magyarországot.

A 2011-ben megnyílt, a Bugaci Nemzeti Park közelében lévő park, a Magyarkert látogatói Magyarország 1:1000 méretarányú terepasztalán sétálgathatnak (így minden lépés egy kilométer, ez már majdnem annyira menőn hangzik, mint a hétmérföldes csizma!), és ismerkedhetnek meg az ország növényvilágával, illetve a magyar vidék haszonállataival, sőt, itt néhány perc alatt eljuthat Budapestről a Balaton partjára!

Az ország eddigi legnagyobb épített kertje, valamint Európa legnagyobb mérethelyes vízrajzi és domborzati makettje megnyitása óta nem igazán vert nagy hullámokat, pedig valóban kellemes helynek tűnik.

13173584_1096217683773933_6115782481134673448_o

Annak ellenére, hogy az aprócska Balatonban sajnos nem lehet fürödni, és úgy tűnik, hogy sem hekk, sem lángosárus nincs a partján. Pedig elég jól néz ki:

balaton3

A kert építéséhez másfél év alatt százezer köbméter homokot mozgattak meg, a méretarányt pedig 68 ezer GPS-koordinát alapján tartották.

magyarkert

A száraz napok, illetve nyarak által hozott növénypusztulást pedig száz kilométernyi földalatti csővezetékkel és nyolc kúttal előzik meg a gazdák.

balaton1
A nyugati országrész

A megnyitás óta elhelyezett 140 ezer facsemete közelében már megjelent a környéken egykor őshonos madárfajok és békák, így a terület lassan inkább arborétummá kezdi magát kinőni.

balaton2
Itt kellene lennie Budapestnek

A kis Magyarország egyetlen települése Hunfalva, melynek földbe süllyesztett épületeiben kapnak szállást a több napra érkező iskolai osztályok, vagy csoportok.

1-5

Hasonló méretű kertek és modellek egyébként a világ számos országában is láthatóak, de ha országok megjelenítéséről van szó, akkor személyes kedvencünk egyértelműen az olaszországi Norciában található Bosco Italia, az Olaszország-alakú fenyőerdő:

6049386358_e0a6c97708_b

Ebben az esetben persze nem igaz, hogy a mi próbálkozásunk kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk, hiszen ilyen nagyszabású tervet eddig még egyetlen más országban sem valósítottak meg.

Fotók és információk: Magyarkert, Flickr/noxruit, Jászai Balázs/Légifotó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik