Közélet

Az egész világ gyászolta Elie Wieselt, Áder és Orbán részvétnyilvánítása elmaradt

Korábban a Horthy-kultusz erősödése miatt visszaadta a legmagasabb magyar állami kitüntetést.

Elie Wiesel halálhírére Barack Obama, Joachim Gauck, Francois Hollande és több más külföldi politikus mellett Klaus Iohannis román államfő is részvétét fejezte ki: „Szülőhazája, Románia mély tisztelettel adózik emléke előtt, akinek kiemelkedő életútjára erkölcsi támaszként tekint”.

Elie Wiesel nevét ott olvashatjuk az USA magyar nagykövetségének „híres magyarok listája” (List of Famous Hungarians) nevű menüpontjában Rachel Weisz, Wigner Jenő között – emlékeztet a magyarnarancs.hu, mélységes szégyennek nevezve, hogy a magyar származású Nobel-békedíjas író halálhírére a magyar kormány nem reagált. A köztársasági elnök sem.

A háború után először 2009-ben látogatott hivatalosan Magyarországra. Díszvendége volt a Parlament Felsőházi termében rendezett Magyar-zsidó együttélés című konferenciának, találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel is.

Elie Wiesel 2004-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, amiről 2012-ben lemondott, tiltakozásul az erősödő Horthy-kultusz, és Kövér részvétele miatt Nyirő József újratemetési kísérletében. Akkor nyílt levelet is írt a magyar Országgyűlés fideszes elnökének, és azt mondta, “a meghunyászkodás még sosem vált be az antiszemitákkal szemben… Ami tűrhetetlen, azt nem szabad eltűrni!”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik