Közélet

Kiderült, hány esetben emelt vádat az ügyészség a határ átlépése miatt

Több mint kétezer esetről van szó, de a határzár megrongálásáért már nem ilyen magas a szám. Sőt, megdöbbentően alacsony.

2015. szeptember 15-vel módosult a Büntető Törvénykönyv, beiktatták

  • a határzár tiltott átlépése,
  • a határzár megrongálása, valamint
  • a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása nevű tényállásokat.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő pedig megkérdezte a legfőbb ügyészt, hogy az ügyészség hány esetben emelt vádat ilyen ügyekben, valamint azt is, hogy a bíróság mennyiszer szabott ki végrehajtandó szabadságvesztést és mekkora a szabadságvesztés átlagos hossza.

Végül a kiutasításokra is rákérdezett Harangozó, Polt pedig válaszolt, 2015. szeptember 15-e és idén június 6-a között az ügyészség

határzár tiltott átlépésének bűntette miatt összesen 2898 ügyben, határzár megrongálásának bűntette miatt 7 esetben emelt vádat.

A határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása miatt vádemelés nem történt.

Kiderült az is, hogy határzár tiltott átlépése miatt két alkalommal, határzár megrongálásának bűntette miatt egy alkalommal került sor végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására.

A szabadságvesztés tartama 3 hónap és 1 év 6 hónap között mozog.

Polt azt is elmondta, hogy határátlépés miatt 2753 embert, a határzár megrongálása miatt pedig 4 embert utasítottak ki az országból.

Nemrég írtunk arról, hogy nem is lehetne börtönbe zárni az illegális határátlépőket, ugyanis az Európai Unió Bírósága egy francia ügyben mondta ki, hogy csak azért nem lehet szabadságvesztésre ítélni valakit, mert illegálisan lépett be egy tagállamba, de a döntésnek Magyarországra nézve is lehetnek következményei.

Kiemelt kép: Berecz Valter, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik