Közélet

Nem lehetne börtönbe zárni az illegális határátlépőket

Az Európai Unió Bírósága egy francia ügyben mondta ki, hogy csak azért nem lehet szabadságvesztésre ítélni valakit, mert illegálisan lépett be egy tagállamba, de a döntésnek Magyarországra nézve is lehetnek következményei.

Ellentétes az uniós joggal, ha valakit börtönbüntetéssel fenyegetnek azért, mert illegálisan lépte át egy EU-tagállam határát – mondta ki kedden az Európai Unió Bírósága. A döntés (amelyről a bíróság közleményét itt olvashatja) egy konkrét, francia bíróság előtt folyamatban lévő ügyben született, de hatással lehet a magyar menekültügyi politikára is, hiszen Magyarországon is hasonló szabályozás van érvényben.

A konkrét ügy még 2013 márciusában kezdődött, amikor a ghánai állampolgárságú S. Affumot a francia rendőrség feltartóztatta a La Manche-csatorna alagútjának bejáratánál. A belgiumi Gentből Londonba tartó nő egy olyan útlevelet mutatott fel, ami nem az övé volt, ezért őrizetbe vették, és kezdeményezték az átadását a belga hatóságoknak. Affum vitatta, hogy jogszerűen vették őrizetbe, így az ügye bíróság elé került, a francia bíróság pedig ez EU-s testülethez fordult, hogy úgynevezett előzetes döntéshozatalt kérjen.

Franciaországban börtönbüntetés fenyegeti az illegális határátlépést, az eljárás idejére pedig letartóztatásba lehet helyezni a gyanúsítottat. Az Európai Unió Bírósága szerint azonban ez ellentétes az úgynevezett visszatérési irányelvvel. E szerint ugyanis az illegálisan az EU-ban tartózkodókat ki kell utasítani, és visszaküldeni oda, ahonnan jöttek. Csak akkor lehet szabadságvesztésre ítélni valakit, ha a kiutasítás ellenére is az országban marad, vagy más, az illegális beutazással össze nem függő vétséget követ el.

A magyar büntető törvénykönyv önmagban nem az illegális határátlépést fenyegeti börtönbüntetéssel (a miatt szabálysértési, vagy úgynevezett idegenrendészeti eljárást indítanak), de börtönbe kerülhet, aki átmászik a déli határon felhúzott kerítésen, vagy megrongálja azt: előbbi esetben akár három, utóbbiban pedig öt év börtönbüntetést is lehet kapni. A gyorsított eljárásokban a bíróság általában kiutasításra ítéli a határon elfogottakat, de többen kaptak már felfüggesztett börtönbüntetést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik