Közélet

Soros nem orbánozik

Szerinte a nyílt társadalom eszméjét érik támadások.

A romák integrációjáról Brüsszelben rendezett konferencia sajtótájékoztatóján a Népszabadság kérdezte a magyar származású amerikai üzletembert. Kérdésre válaszolva Soros György azt mondta, hogy az Európában erősödő populizmus, nacionalizmus és idegengyűlölet érinti a romák és más kisebbségek társadalmi befogadását. Szerinte a nyílt társadalom általa támogatott eszméjét érik támadások.

Ez nemcsak a romákat, hanem a menekülteket is érinti. Úgy gondolom, hogy ez harc az európai értékekért folyik. Mindazért, amiért Európa kiáll. Együtt kell megvédenünk azokat az értékeket, amelyek az Európai Unió létrehozásához vezettek.

Az üzletember a konferencián arra is felhívta a figyelmet, hogy a romák integrációját akkor sem hanyagolhatják el az egyes országok, amikor a menekültválság kezelése az elsődleges feladat. E kisebbség sikeres felzárkóztatása példát mutathatna a menekültek társadalmi beilleszkedéséhez is.

Soros szerint Európa legnagyobb kisebbségének integrálása olyan hosszú távú cél, amely csak nemzedékek múlva valósulhat meg. A sajtótájékoztatón többen is megkérdezték Soros Györgytől: mit szól ahhoz, hogy egyes kormányok felforgatással vádolják, és egyes számú ellenségüknek tartják, de a választ az üzletember elhárította.

A milliárdos üzletember korában is csak a sajtósán keresztül reagált Orbán Viktor megjegyzéseire.

A közelmúltban a magyarországi médiában megjelent beszámolók félremagyarázták Soros György nézeteit az európai migrációs válságról és a lehetséges megoldásokról.

Soros György sajtósa ennyit reagált arra, hogy Orbán Viktor az állami rádióban azt bizonygatta, Soros minden évben legalább egymillió muszlimot engedne be Európába, miután előző nap Lázár János állt bele a sorosozásba, amelynek hátteréről itt olvashat elemzést. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik