Közélet

Ó, ió, ció, áció… demonstráció

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 06. 08. 11:42

Nemcsak a tanárok, hanem a szülők is lázadnak.

Mint korábban megírtuk a Tanítanék mozgalom Budapestre hirdetett demonstrációjához hat városból már csatlakoztak. A kormányzati bizonyítványosztásra ugyanakkor nagy erőkkel készülnek a szülők is.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért csoport szóvivője a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, Budapesten és több vidéki városban is a pedagógusokkal összefogva készülnek a tüntetésre. A szülői csoport szerint az elmúlt hónapokban a közoktatás szereplőit átverte a kormány. A gyerekek még túlterheltebbek lettek, az iskolákat a helyi közösségektől elvették.

Krasznai Gábor úgy vélte, szeptembertől sem várható semmi javulás, a szakoktatásban érintett és a sajátos nevelési igényű tanulók szülei tovább remeghetnek gyermekükért. A szóvivő azt mondta: a tanárok mellett a szülőknek is rendszeresen van részük megfélemlítésben, és a helyzet vidéken rosszabb, ezért is szerveznek helyi demonstrációkat június 11-re, például Miskolcon, Pécsett, Győrött, Szegeden és Nyíregyházán. A szülők türelmetlenül várják a részleteket, és a résztvevők számától függetlenül kemény hangulatú, zajos megmozdulás várható – tette hozzá.

Korábban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének arról beszélt, hogy a köznevelési törvény éppen zajló módosításából kimaradt számos, a kabinet által korábban már elfogadott javaslatuk, az érdekképviselet 25 pontjából legalább 20-at szerepeltetni kellett volna a vonatkozó kormányrendeletben, de nem így történt. Bekerültek viszont olyan módosítások, amelyekről szó sem volt az egyeztetéseken.

Rétvári Bence szerint ez nem így van, figyelembe vették a PSZ szempontjait. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 reggeli műsorában azt mondta, a 25 pont közül húszban tartalmi kompromisszumot kötöttek, de a PSZ mégis felállt a tárgyalóasztaltól és sztrájkot hirdetett. A kormány a diákok érdekében mégis teljesítette a szakszervezeti követelések jó részét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Velika Kladusa, 2018. november 19.
Migráns férfiak főtt ételt esznek a tűz körül egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án.
MTI/AP/Amel Emric
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.