Közélet

Ó, ió, ció, áció… demonstráció

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 06. 08. 11:42

Nemcsak a tanárok, hanem a szülők is lázadnak.

Mint korábban megírtuk a Tanítanék mozgalom Budapestre hirdetett demonstrációjához hat városból már csatlakoztak. A kormányzati bizonyítványosztásra ugyanakkor nagy erőkkel készülnek a szülők is.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért csoport szóvivője a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, Budapesten és több vidéki városban is a pedagógusokkal összefogva készülnek a tüntetésre. A szülői csoport szerint az elmúlt hónapokban a közoktatás szereplőit átverte a kormány. A gyerekek még túlterheltebbek lettek, az iskolákat a helyi közösségektől elvették.

Krasznai Gábor úgy vélte, szeptembertől sem várható semmi javulás, a szakoktatásban érintett és a sajátos nevelési igényű tanulók szülei tovább remeghetnek gyermekükért. A szóvivő azt mondta: a tanárok mellett a szülőknek is rendszeresen van részük megfélemlítésben, és a helyzet vidéken rosszabb, ezért is szerveznek helyi demonstrációkat június 11-re, például Miskolcon, Pécsett, Győrött, Szegeden és Nyíregyházán. A szülők türelmetlenül várják a részleteket, és a résztvevők számától függetlenül kemény hangulatú, zajos megmozdulás várható – tette hozzá.

Korábban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének arról beszélt, hogy a köznevelési törvény éppen zajló módosításából kimaradt számos, a kabinet által korábban már elfogadott javaslatuk, az érdekképviselet 25 pontjából legalább 20-at szerepeltetni kellett volna a vonatkozó kormányrendeletben, de nem így történt. Bekerültek viszont olyan módosítások, amelyekről szó sem volt az egyeztetéseken.

Rétvári Bence szerint ez nem így van, figyelembe vették a PSZ szempontjait. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 reggeli műsorában azt mondta, a 25 pont közül húszban tartalmi kompromisszumot kötöttek, de a PSZ mégis felállt a tárgyalóasztaltól és sztrájkot hirdetett. A kormány a diákok érdekében mégis teljesítette a szakszervezeti követelések jó részét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.