Közélet

Ó, ió, ció, áció… demonstráció

Nemcsak a tanárok, hanem a szülők is lázadnak.

Mint korábban megírtuk a Tanítanék mozgalom Budapestre hirdetett demonstrációjához hat városból már csatlakoztak. A kormányzati bizonyítványosztásra ugyanakkor nagy erőkkel készülnek a szülők is.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért csoport szóvivője a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, Budapesten és több vidéki városban is a pedagógusokkal összefogva készülnek a tüntetésre. A szülői csoport szerint az elmúlt hónapokban a közoktatás szereplőit átverte a kormány. A gyerekek még túlterheltebbek lettek, az iskolákat a helyi közösségektől elvették.

Krasznai Gábor úgy vélte, szeptembertől sem várható semmi javulás, a szakoktatásban érintett és a sajátos nevelési igényű tanulók szülei tovább remeghetnek gyermekükért. A szóvivő azt mondta: a tanárok mellett a szülőknek is rendszeresen van részük megfélemlítésben, és a helyzet vidéken rosszabb, ezért is szerveznek helyi demonstrációkat június 11-re, például Miskolcon, Pécsett, Győrött, Szegeden és Nyíregyházán. A szülők türelmetlenül várják a részleteket, és a résztvevők számától függetlenül kemény hangulatú, zajos megmozdulás várható – tette hozzá.

Korábban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének arról beszélt, hogy a köznevelési törvény éppen zajló módosításából kimaradt számos, a kabinet által korábban már elfogadott javaslatuk, az érdekképviselet 25 pontjából legalább 20-at szerepeltetni kellett volna a vonatkozó kormányrendeletben, de nem így történt. Bekerültek viszont olyan módosítások, amelyekről szó sem volt az egyeztetéseken.

Rétvári Bence szerint ez nem így van, figyelembe vették a PSZ szempontjait. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 reggeli műsorában azt mondta, a 25 pont közül húszban tartalmi kompromisszumot kötöttek, de a PSZ mégis felállt a tárgyalóasztaltól és sztrájkot hirdetett. A kormány a diákok érdekében mégis teljesítette a szakszervezeti követelések jó részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik