Közélet

A kórházakban is azt akarja elérni a kormány, mint a felsőoktatásban

Rétvári Bence szerint sikeres az egyetemekre, főiskolákra kirendelt kancellárok tevékenysége.

A egészségügyben is a kancellári bevezetést tervezi a kormány – az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, a felsőoktatásban ez már bevált, és itt is hasonló eredményeket remélnek.

Mint azt korábban mi is megírtuk, a kórházak gazdasági önállósága megszűnik, jogilag beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány elfogadja az egészségügyi államtitkárság javaslatát a szerdai ülésen. Mindettől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak.

Rétvári Bence azt mondta: az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a kancellárok megjelenése az egyetemeken „nagyobb pénzügyi lehetőségeket biztosított”, a felsőoktatási intézmények adóssága harmadára-negyedére csökkent. Emellett az egyetemek, főiskolák készpénztartaléka 120 milliárd forintra nőtt – állította.

Úgy gondolják, ha a kórházakban is elválik egymástól az orvosi-szakmai és gazdasági irányítás, akkor hasonló eredményeket érhetnek el. Kitért arra is, hogy a kórházakat az elmúlt öt évben 160 milliárdnyi adósságkonszolidációval segítették.

A kancellárok közt arányosan osztják majd el a kórházakat, lesz olyan, akihez több intézmény tartozik – mondta Rétvári. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik