Közélet

Megszűnik az önállóság, a kórházak is kancellárokat kapnak

Megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, ha a kormány az egészségügyi államtitkárság által javasolt változatot fogadja el szerdai ülésén, írta a Magyar Idők.

A tervek szerint 2017-től felálló kancellária-rendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben, derül ki a lap birtokába került kormány-előterjesztésből.

A cikk szerint az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott három változat bármelyikét fogadja is el a kabinet, jelentősen csökken a kórházi főigazgatók önállósága, “helyi érdekérvényesítő képessége”, remények szerint hatékonyabbá és átláthatóbbá válik a gazdálkodás, és az ágazatirányításnak is több lehetősége lesz a beavatkozásra, miután mindegyik verzióban külön irányítás alá helyezik a háttér- és a szakmai kiszolgálófunkciókat.

A lap szerint az államtitkárság saját javaslatai közül a legradikálisabbat részesíti előnyben, azt, amelyik szerint megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, jogilag pedig beolvadnak a tervezett kancelláriákba, “nem költségvetési szervként működő jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egység formájában”. A kancellárok hatásköre ez esetben a legszélesebb, még bizonyos szakmai kérdésekben is dönthetnek, vagyis a kórházak irányíthatósága érdemben növekedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik