Belföld

Kitiltási botrány – elkezdődött a vesztegetési per

Az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistája szerint kétmilliárdért elintézték volna a cégnek, hogy csökkenjen az étolaj áfája.

Tagadta bűnösségét az a férfi, akit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádoltak meg, miután a vád szerint 2014 májusában azt állította a Bunge Zrt. amerikai érdekeltségű étolajgyártó lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

A Századvég neve is felmerült

A Fővárosi Törvényszéken hétfőn kezdődött perben tanúként meghallgatták a lobbistát, aki azt mondta: a vádlott meghívta kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégének vállalati rendezvényére, itt közölte vele az ajánlatot. Elmondta: ezt üzenetként értékelte és továbbította annak ellenére, hogy szerinte azok számára, akik ismerik a céget, azok számára egyértelműnek kellett lennie, hogy a Bunge nem fogja elfogadni azt.

A tanú állítása szerint az ajánlat úgy szólt, hogy a kétmilliárd forintot különböző számlák ellenében a Századvég csoport érdekeltségeihez kell befizetni, és a vádlott konkrétan megnevezte Heim Pétert, aki akkoriban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt.

Életszerűtlennek nevezte a vádlott

A bűncselekménnyel vádolt T. Viktor András vallomásában és a tanúval folytatott szembesítésén is tagadta, hogy ezt mondta volna, és úgy fogalmazott: nem is ismeri Heim Pétert. Életszerűtlennek nevezte, hogy ha mégis üzenetet adott volna át, akkor azt a saját céges rendezvényén, a dohányzásra kijelölt helyen tette volna, nem pedig egy félreeső helyen.

Abban mindkettejük vallomása egyezett, hogy jóval a céges rendezvény előtt, a tanú érdeklődött a vádlottnál, hogyan köthetne a Bunge Zrt. stratégiai megállapodást a kormánnyal. A tárgyaláson elhangzott: a Bunge egy levélben később közölte a tanúval, aki akkor szerződéses kapcsolatban állt a céggel, hogy egyelőre nem kíván stratégiai megállapodást.

Épp pályázati anyagokat tanulmányozott

A téma hónapokkal később, a vádlott cégének rendezvényén valóban szóba került, T. Viktor András szerint azért, mert épp pályázati anyagokat tanulmányozott, és az egyik kiírás úgy szólt, hogy akár kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat, aki a kormány stratégiai partnere. A vádlott azt mondta: erről beszélt a tanúnak, aki ekkor azt tudakolta, hogyan lehet ilyen megállapodást kötni. Erre azt válaszolta, nem tud erről semmi pontosat, de a sajtóban azt olvasta, hogy ezek a stratégiai megállapodások valamilyen formában kötődnek a Századvéghez. Amikor a tanú visszakérdezett, hogy „ki ott a megmondó ember”, akkor jelölte meg Heim Pétert.

A tanú ügyészi kérdésre válaszolva azt mondta, nem érdeke, hogy ezt a történetet kitalálja. Arra a kérdésre, hogy miért nem fordult a hatóságokhoz a vádbeli párbeszéd után közvetlenül, azt felelte: nem tudta volna bizonyítani az igazát, mert mindez csak szóban hangzott el. Arra a kérdésre, hogy az amerikai nagykövetségnek viszont beszámolt minderről, azt a választ adta: nem szerette volna, ha őt tiltják ki.

A vádlott beszámolt arról, hogy később behívták az amerikai nagykövetségre, ahol közölték vele: megvonták az automatikus vízumjogosultságát, ami nem jelent kitiltást. A történtekről barátjának, a per tanújának is beszámolt, aki később magyarázatul azt mondta neki, hogy egy árukövető rendszert tervezett az amerikai fél a magyar kormánnyal közösen bevezetni, de ennek ő „keresztbe feküdt”, ami „szúrja az amerikaiak szemét”. Ezt a vádlott értetlenül fogadta, mondván, cégének – amely a többi között a NAV-nak is dolgozott – semmi ilyesmire nincs ráhatása. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik