Közélet

A honvédség miatt módosíttatná az alaptörvényt az MSZP és az LMP

Az MSZP és az LMP alaptörvény-módosítást nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy a honvédséget terrorhelyzet esetén valóban be lehessen vetni - közölte a két ellenzéki párt frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta, a keddi terrorellenes törvénycsomaggal a kormány széles jogkört kapott a magyar emberek biztonságának garantálására, ám az alaptörvény-módosítással bevezetett különleges jogrendre, a terrorveszélyhelyzetre nincs szükség.

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy ellenőrzés alá lehet vonni az internetet, a levélforgalmat, meghatározott területekről ki lehet telepíteni a lakosságot, betilthatják a rendezvényeket közterületeken, kijárási tilalmat vezethetnek be

– részletezte a módosítást hozzátéve: a kormánynak a különleges jogrend lehetősége kellett, nem a honvédség bevethetőségének megteremtése terrorcselekmény esetén.

Schiffer: a kormány nem él vissza a terrorvészhelyzettel

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta, a szocialista és LMP-s képviselők javaslata még szélesebb körben teszi lehetővé a honvédség alkalmazását terrorhelyzet esetén, mint a Fidesz és a Jobbik által elfogadott alaptörvény-módosítás. Elmondta ugyanakkor, nem gondolja, hogy a kormány visszaélne a terrorveszélyhelyzettel. Szerinte “kommunikációs zsákutcába” navigálta magát a kormány és ezt a helyzetet valahogy meg akarják oldani, csak ehhez ellenzéki pártnak nem lehet segédkezet nyújtania. Véleménye szerint a most elfogadott alaptörvény-módosítás csak “érintőlegesen” szól a honvédség bevethetőségéről terrorhelyzet esetén.

Schiffer sajnálja, hogy a Jobbik megszavazta a kormány javaslatát, mert azt szerette volna, hogy az alaptörvény-módosítást a három ellenzéki frakció együtt nyújtsa be, hiszen az elmúlt hónapokban azonos volt az álláspontjuk

.A két frakcióvezető kérdésre válaszolva bírálta az állami vállalatok egyes adatainak titkosításáról szóló jogszabályokat. Tóbiás József szerint fél a kormány attól, hogy az emberek megtudják a valóságot. Schiffer András azt mondta: ez a javaslat elképesztő pofon az átláthatóságnak. Tóbiás József az MTI-nek nem kívánta kommentálni azt, hogy az Index szerint hétfőn rosszul lett és kardiológiára került Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik