Közélet

A korrupciógyanúval letartóztatott Kiss Szilárd még mindig az élet császára

Elfelejtette leadni az orosz diplomata rendszámát, amit több luxusautóján is használ.

Hogy ki az a Kiss Szilárd? Annak idején a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá neveztek ki a Földművelésügyi Minisztériumban és Fazekas Sándor agrárminiszter még ki is tüntette. Majd megbukott, amikor félmilliárd forinttal megkárosította az Orgovány és Vidéke takarékszövetkezetet, még mielőtt kinevezték volna miniszteri biztossá. Ekkor már túlesett a nemzetbiztonsági ellenőrzésen is, és Pintér miniszter elismerte, hogy a szolgálatok kockázatosnak ítélték a foglalkoztatását, de ennek nem volt semmi következménye.

Most szabadlábon védekezik, az Index találkozott is vele és újabb részletet derítettek ki róla. Diplomata rendszámos kocsit hajt, ami azért meglepő, mert nem lehetne neki ilyen, 2013 őszén, miután megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, Martonyi János akkori külügyminiszter rögtön kirúgta, diplomatastátusza ezzel megszűnt.

Ez Kiss rendszáma: 083D31977

A rendszámról a lap kiderítette, hogy a moszkvai magyar nagykövetség dolgozójának igényelték, a külügy azt mondta minderről a lapnak, hogy z autó nem a követség hivatali gépkocsija, de nem is egy diplomata magántulajdona. Viszont 083-as rendszámot senki sem használhatna akkor, ha már nem dolgozik a nagykövetségen: egy 2013 januári nagyköveti utasítás alapján ilyenkor le kell adni, amennyiben egy volt munkatárs mégsem tesz eleget az utasításnak, erre a követség felszólítja, és értesíti az orosz Közlekedési Hatóságot.

A tárca válasza szerint egyértelmű, hogy Kiss teljesen szabálytalanul és jogosulatlanul használ orosz diplomata rendszámot Magyarországon.

Ráadásul még két autón is, a Porschen kívül még két BMW-n is ilyen vörös rendszám díszeleg. Ugyanakkor az orosz közlekedésrendészet június elején arról tájékoztatta a magyar követséget, hogy Kiss Szilárd Porschéjának a rendszáma körözés alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik