Közélet

Matolcsy unokatestvére szerint nem baj, hogy rokonok veszik körbe a jegybankot

Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egyre több rokon bukkan fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) környékén - olvasható a vele készült interjúban, amelyet szombaton közölt a kormányközeli Magyar Idők.

Szerinte az is természetes, hogy bankján keresztül családjának tagjai is részt tudtak venni a növekedési hitelprogram nyújtotta kedvezményekben. Állítja, nem volt és nem is tulajdonosa a VS.hu-nak, valamint az Origót kiadó cégeknek.

Szerinte az újságok, internetes portálok sok mindent írtak, őt azonban egyszer sem keresték meg. Ez alól csupán a Figyelő és a Portfólió.hu a kivétel, de utóbbi újságírójával a találkozó végül nem jött össze.

Mindig is érdekelte a bankvilág

Közlése szerint azért döntött a Növekedési Hitelbank (NHB) megalakítása mellett, mert mindig érdekelte a bankvilág, de csak a közelmúltban váltak adottá a lehetőségei az üzletkötésre. Szemerey Tamás ismertetése szerint a piaci környezet miatt jó áron sikerült hozzájutni egy 1990-ben alakult bankhoz. Ennek a pénzintézetnek változtatta meg a nevét Növekedési Hitelbankra.

Hangsúlyozta, hogy csak részben kezelik ők a jegybankos pénz kedvezményes hitelként történő kihelyezése különböző vállalkozásokhoz, illetve az MNB hat alapítványának, illetve több hozzájuk kötődő cégnek a pénzét is. Még legalább négy bankot említhetne az alapítványi vagyon kezelésével összefüggésben. Tudomása szerint a legkevesebb nála van, ezért ebben semmi kivetnivalót nem lát – hangsúlyozta a kérdésekre válaszolva.

Ugyanakkor banktitokra hivatkozva nem árulta el, hogy a NHB mekkora összeget kezel. Azt viszont elmondta, hogy az MNB-s pénzekből hetvennyolc, a növekedési hitelprogramhoz köthető ügyfelük volt és huszonegymilliárd forintot helyeztek ki. Ám ezek ugyanúgy piaci alapú hitelek, mint minden más vállalkozási hitel. A Magyar Nemzeti Bank a forrást biztosítja, amelyhez a fedezetet és a kockázatot már az NHB vállalja.

Azért tudnak sikeresek lenni, mert kicsik és hatékonyak – hangsúlyozta Szemerey Tamás.
Ugyanakkor cáfolta, hogy a hitelezett cégek nagy része főként az üzleti és családi köréhez tartozik. Szerinte Matolcsy Ádám – Matolcsy György fia – és a Szemerey család kevesebb mint öt százalékát kapták az általuk kihelyezett pénzeknek.

Arról is szólt, hogy érdekeltségeinek zászlóshajója, a BanKonzult Kft. elemzéseit nem csupán az MNB vásárolja meg évente 68 millió forintért, hanem számos más multinacionális cég és pénzintézet is.

“Ez teljesen természetes”

Szemerey az Origo.hu-t és a VS.hu-t kiadó New Wave Media és New Wave Production kft.-kről kijelentette, hogy sohasem volt a tulajdonosi körükben. A fia baráti köréhez tartozó Száraz István még 2013-ban kereste meg azzal, hogy létrehozna egy hírportált, és vegyen részt ennek finanszírozásában. Ő erre nemet mondott, de segített pénzügyi befektetőt találni. A BanKonzult csak mit tanácsadó cég jelent meg az ügyletben – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy a VS.hu korábbi főszerkesztője Kerényi György szerint tulajdonosként tárgyalt vele Szemerey azt mondta: Kerényi félreértelmezte a helyzetet, mert ő tanácsadóként ment hozzá egyetlen alkalommal. Hogy milyen tanácsot adott, azt üzleti titokra hivatkozva nem árulta el.

Szemerey szerint azzal sincs probléma, hogy Száraz István cégei a bankjuk növekedési hitelprogramjában részt vettek, hiszen azok piaci alapon kihelyezett MNB-s pénzek. “Ez teljesen természetes” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik