Közélet
Koppenhága, 2016. május 31.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Carl-Ake Carlsson, a dán Xellia gyógyszervegyészeti vállalat elnöke, vezérigazgatója köszönti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Koppenhágában 2016. május 31-én.
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

Szijjártó: A kötelező kvóta meghívás a bevándorlóknak

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 16:16

Nem fordulhat elő még egyszer az, ami 2015-ben történt, hogy emberek százezrei lepjék el a kontinenst ellenőrizetlenül - mondta kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Koppenhágából telefonon az MTI-nek.
Korábban a témában:

Az egynapos dániai munkalátogatáson tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: közös európai megoldásra van szükség a bevándorlási válság megoldása tekintetében.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Kristian Jensen dán miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel történt megbeszélésén egyetértettek abban, hogy az európai határvédelem elengedhetetlenül fontos része az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek.

A tárcavezető elmondta: arról tájékozatta dán kollégáját, hogy a Schengen 2.0 dokumentumban leírtaknak megfelelően Magyarország a külső határvédelmet tartja a legfontosabbnak a bevándorlási válság kezelése tekintetében.

A megbeszélésen Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország számára a kötelező kvótarendszer teljes mértékben elfogadhatatlan, mert meghívást jelent azoknak, akik be akarnak vándorolni.

A kvóták tovább növelik a bevándorlási nyomást Európában, és nem megoldják, hanem tovább súlyosbítják a válságot

– foglalt állást a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország zsarolásnak tarja az Európai Bizottság pénzbüntetésre vonatkozó javaslatát.

Koppenhága, 2016. május 31.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) munkaebéden látja vendégül a Magyarországon beruházó, illetve beruházást tervezõ dán cégek vezetõit Koppenhágában 2016. május 31-én. Az asztalnál Hellebrandt László nagykövet (b), Altusz Kristóf helyettes államtitkár (b2), Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA elnöke (b4), Lakner Domonkos külgazdasági attasé (b5), valamint Lars Gjodsbol, a Nilfisk (j8), Allan Rasmussen, a Coloplast (j7), Kim Vejlby Hansen, a Foss (j6), Jorgen Vig Knudstorp, a LEGO (J5), Jorgen Tang-Jensen, a Velux (j4), Stéphane Simonetta, a Grundfos (j3), Torben Rosenkrantz-Theil, a Hartmann Europe (j2) és Mads Bodenhoff, a Xellia (j) vezetõje.
MTI Fotó: Kkm/burger Zsolt
Fotó: MTI

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a dán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán szóba került az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók kérdése is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország nem támogatja a szankciók automatikus, “fű alatti” meghosszabbítását.

A szankciók jövőjéről a lehető legmagasabb szintű nyílt, politikai vitát kell folytatni felmérve azt, hogy a szankciók eddig milyen eredményhez vezettek

– jelentette ki.

A megbeszélésen világossá vált, hogy Dánia nem ellenez ilyen jellegű nyílt vitát az orosz szankciók jövőjéről.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Dánia és Magyarország egymás megbízható partnerei, aminek alapját a 15 ezer magyar embernek munkát adó dán vállalatok meglévő és a közeljövőben tervezett magyarországi beruházásai jelentik.

Dán vállalatok komoly beruházásokat jelentettek be, és hajtanak végre Magyarországon

A LEGO például úgy döntött, hogy megduplázza magyarországi kapacitását, a gyógyászati segédeszközök gyártásával és értékesítésével foglalkozó Coloplast új logisztikai központot épít Tatabányán, a Grundfos, a szivattyúmegoldások és vízzel foglalkozó technológiákat gyártó dán cég pedig úgy döntött, hogy Magyarországra telepíti globális termelési központját.

Koppenhága, 2016. május 31.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Altusz Kristóf helyettes államtitkár (b2) és Hellebrandt László nagykövet (j) a Michael Starbek Christensen dán miniszterelnöki fõtanácsadóval folytatott kétoldalú megbeszélést követõen Koppenhágában 2016. május 31-én.
MTI Fotó: Kkm/burger Zsolt
Koppenhága, 2016. május 31.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Altusz Kristóf helyettes államtitkár (b2) és Hellebrandt László nagykövet (j) a Michael Starbek Christensen dán miniszterelnöki fõtanácsadóval folytatott kétoldalú megbeszélést követõen Koppenhágában 2016. május 31-én.
MTI Fotó: Kkm/burger Zsolt

Szijjártó Péter elmondta: látogatásán újabb megállapodást sikerült kötni az egyik legnagyobb európai gyógyszergyártó vállalatcsoporthoz tartozó céggel.

A Xellia nevű vállalattal kötött megállapodás értelmében az antibiotikumokat gyártó cég tesztlaboratóriumot épít Budapesten, ahol a vállalatcsoport által előállított valamennyi antibiotikum-alapanyagot tesztelik majd a végső használatbevétel előtt. A hárommilliárd forintos beruházás nyolcvan új munkahelyet teremt – tette hozzá a tárcavezető.

A munkahelyteremtés és beruházásaik révén a dán vállalatok nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság sikeréhez

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.