Közélet

Ötmillió kilométer a közpénzből vett szolgálati autókkal

Ha Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csak ingázásra használta a szolgálati autóját, akkor több mint 1900 alkalommal tette meg a lakása és a munkahelye közti utat. A 2015-ben megkapott két Skoda Superb autójába ugyanis 90 ezer kilométert tett meg – írja a Népszabadság.  Úgy, hogy 23 kilométerre lakik a munkahelyétől. A lap kérdésre, hogy hogy jöhetett össze ez a rengeteg levezetett kilométer, Soltész ennyit válaszolt:

“Dolgozom nemzetünk egyházi, nemzetiségi és civil közösségeiért.”

És ezzel a hatalmas számmal nem ő vezeti a sort. A miniszterelnökség államtitkár, Potápi Árpád 107 ezer leautózott kilométerrel megelőzi Soltészt. Ez a távolság annyi, mintha valaki 160-szor megtette volna az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja közti távolságot. Potápinál még van reális magyarázat, hiszen ő felel a nemzetpolitikáért, így rendszeresen megy határon túlra is, felkeresni az ott élő magyarokat.

Soltészt megelőzi ég a földművelési tárca államtitkára, Nagy István is, ő 105 ezer kilométert tett meg szolgálati autójával. A lista első 15 helyén lévő politikusok ugyan szinte mind vidékiek, de ötnek van közülük szolgálati lakása Budapesten.

A tankolási költségeket illetően Lázár János vezet: négymillió forintot költött benzinre. Érdekes, hogy Lázár és Soltész ugyanolyan autót vezetnek, nagyjából ugyanakkora távot tettek meg, Soltésznak mégis

1,8 millióval kevesebbe került tankolnia.

A miértekre a Miniszterelnökség annyit mondott, Lázár nagyobb teljesítményű Skoda Suberb Combit használt, másrészt főleg autópályán ment, ahol többet fogyasztott az autó.

A listából kiderül az is, hogy a szolgálati autót vezető miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok tavaly összesen 145 millióért tankoltak és 5 millió kilométert utaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik