Közélet
Budapest, 2016. május 13.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2016. május 13-án. A miniszter a kormány és a világ egyik vezetõ kommunikációs szolgáltatásokat és megoldásokat kínáló nagyvállalata, a BT regionális szolgáltató központja között létrejött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán vett részt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szijjártó: Kőkeményen megmondjuk az álláspontunkat, erre mindenki számíthat

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 12:18

A kormány bízik abban, hogy a népszavazáson egyértelmű felhatalmazást fog kapni arra, milyen álláspontot képviseljen a kényszerbetelepítési kvótával kapcsolatban. Nem nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre, hanem világos politikai álláspontot fognak közölni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten újságíróknak.
Korábban a témában:

Szijjártó Péter a magyar kormány és a BT magyarországi szolgáltatóközpontja közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után nyilatkozott erről a sajtónak. Mint mondta, úgy tűnik, más országokban a politikai elit vindikálja magának a jogot, hogy maga döntsön Európa jövőjéről.

Hangsúlyozta, minősíthetetlen magatartásnak tartja az Európai Bizottság részéről, hogy pénzbüntetést alkalmazna azon országokkal szemben, amelyek másként gondolkodnak, mint a brüsszeli intézmények.

Ez teljes mértékben európaiatlan magatartás, amit visszautasítunk és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ilyen politikai megoldások a jövőben ne képezzék a döntéshozatal gerincét

– jelentette ki.

Megjegyezte, Magyarország eurómilliókat költött eddig arra, hogy a schengeni zóna tagországai közül egyetlenként határán megállítsa a bevándorlók özönét, egyedül vette komolyan schengeni kötelezettségét, a közös európai szabályok betartását. Eközben a három másik visegrádi országot – Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot – kivéve senki nem kérdezte meg, miben lehetnek Magyarországgal szolidárisak – fűzte hozzá, hangsúlyozva:

ha szolidaritásról beszélünk, a brüsszeli intézmények az utolsók, akik minket e téren bírálhatnak.

A miniszter szerint Magyarország nem nyomást akar gyakorolni Brüsszelre, ellenkezőleg, Brüsszel gyakorol nyomást a tagországokra.

Magyarország szuverén ország, tehát nem kell nyomást gyakorolnunk, az Európai Bizottságnak világosan meg kell mondani az álláspontunkat, és kőkeményen, világosan meg is fogjuk mondani, erre mindenki számíthat

– fogalmazott Szijjártó Péter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.