Közélet

Súlyos veszélyekre figyelmeztette a kormányt az akadémia

Felmérhetetlen károkat okozhat, ha a közoktatás rendszerébe egyedi elképzelésekkel avatkoznak be.

A Magyar Tudományos Akadémia azt kérte a kormánytól, szeptembertől ne módosítsa a szakközépiskolák, szakgimnáziumok kerettanterveit – tudta meg a Magyar Nemzet. Az MTA a lap megkeresésére közölte: jelezték a szaktárcának, bár egyetértenek az előterjesztés céljával, miszerint „a szakképzési rendszer új kerettanterveinek kidolgozásával biztosítsa (…) a jól képzett, megfelelő végzettséggel, szakképzettséggel rendelkező munkaerőt”, de a megvalósulás „alapos megfontolást igényel”.

A szakmai tárgyak számának növelése nem történhet a természettudományos tárgyak kárára. Hasonlóképpen fogalmaztak a művészeti órák esetében.

A szakgimnáziumok és a szakiskolák kerettantervének átalakítása, a természettudományi tárgyak oktatásának visszaszorítása súlyos veszélyeket rejt magában. A közoktatás rendszerébe eseti módon, nem összehangolt, hanem egyedi elképzelésekkel beavatkozni előre fel nem mérhető következményekkel jár.

A pedagógusok is a szakmai egyeztetést hiányolják – emlékeztet a lap. A Nemzeti Pedagógus Kar, a Független Pedagógus Fórum, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is elutasítja a tervezett változtatásokat ebben a formában.

A kormány a szakképzés átalakítását a munkaerőpiac igényeinek változásával indokolja, míg a szakmai szervezetek úgy látják, a közismereti óraszámok csökkentése komoly veszélyekkel, így például a diákok továbbtanulási esélyeinek korlátozásával járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik