Gyakori tévhitek #3- az alkoholfok árulkodik a minőségről

Miről lehet megállapítani egy bor minőségét vásárlás előtt? Sokan az alkoholfokot nézik, hiszen ez az egyetlen egzakt adat a címkén. Nincs igazuk.

A bor minőségét meghatározó tényezők közt számon tartjuk a szőlőfajtát, a termőhelyet, az évjáratot, a borkészítés technológiáját, és még pár hasonló dolgot. Az alkoholfok nincs köztük.

Ezek szerint semmit sem számít?

De, valamennyi jelentősége azért van.

Túl alacsony

Te sem bíznál különösebben egy 9% alkoholtartalmú borban, ugye? Van is ennek alapja, és nem az, hogy

Ha már fizetek érte, legalább üssön!

Nyilván mindig volt és lesz is, aki az alkohol miatt issza a bort, de maradjunk annál az esetnél, amikor az ízélmény miatt fogyasztjuk. Ehhez elvileg nem szükséges magas alkoholfok. Ha viszont egy bornak alacsony az alkoholtartalma, az könnyen eredhet abból, hogy az alapanyagául szolgáló szőlő nem volt elég érett. Ilyenkor nem csak a cukor a kevés a termésben, az ízanyagok sem fejlődtek ki megfelelően. Nem csak a bódulat marad el, hanem a gasztronómiai élmény is.

zsendulo-furt
kép: wikipedia

Kivételek azért mindig akadnak. Vannak például olyan szőlőfajták, amik genetikailag úgy vannak programozva, hogy a teljesen érett termésük sem lesz túl édes. Ne lepődj meg, ha alacsony alkoholtartalmú kövidinkát, Arany Sárfehért, rizlingszilvánit vagy kadarkát látsz. Ezeknél a fajtáknál ez normális.

Ha elutasítasz egy bort csak azért, mert alacsony az alkoholtartalma, lehet, hogy egy fantasztikus élménytől fosztod meg magad!

Túl magas

Manapság az a divat, hogy a bor élénk, határozott savtartalommal rendelkezzen. Ha ez nincs meg, a kritikusok fújolni fognak. Meg akkor is, ha 13% fölé kúszik az alkoholtartalom. Aki ma menő akar lenni, az

savra szüretel.

Vagyis az érés során nem arra törekszik, hogy a cukortartalom elég magasra nőjön, hanem arra, hogy a savtartalom nehogy a kívánt szint alá csökkenjen.

refraktometer
Cukortartalom mérése refraktométerrel. Kép: wikipedia

Lényeg a lényeg, ma előbb szokás szüretelni, mint egykor. Ennek következtében a mai borok savasabbak és alacsonyabb az alkoholtartalmuk. Bár ez tényleg csak divat kérdése, azzal meg nem muszáj foglalkozni.

Megvan a varázsa a régimódi boroknak is, meg a moderneknek is.

Tanulság?

Az egyik legjobb Merlot, amit valaha kóstoltam, 10,5% alkoholfokkal rendelkezett. Egy másik, ami szintén maradandó élményt okozott, tüzes, 15%-os volt. Az egyik legjobb szürkebarát meg, amivel eddig találkoztam, 17%-os, brutálisan magas alkoholfokkal operált. Sokunk szívének állandó csücske viszont a kövidinka, amire a 10%-os töménység a jellemző.

Ezek az esetek is mutatják:

pusztán az alkoholfok nem mutatja meg, hogy a bor finom vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik