Közélet

Vona tényleg kirakta a keményvonalasokat a Jobbik elnökségéből

Három alelnök nem lesz többé alelnök. Olyan prominens arcok kaptak sallert, mint Novák Előd.

Három jelenlegi alelnök – Novák Előd, Apáti István és Szávay István – nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítást követően – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus kijelentette, hogy pártszakadás nincs és fel sem merült, a leköszönő alelnökök munkájára a továbbiakban is számítanak. A szóvivő a lépést azzal magyarázta, hogy megváltoztak a feladatok, a most záruló elnökségi ciklus feladata a párt támogatottságának stabilizálása volt, míg ezt követően a kormányzati munkára szeretnének készülni. Hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök polgármestereket is szeretne maga mellé az elnökségbe.

Mirkóczki Ádám egyúttal visszautasította, hogy egy radikális – mérsékelt törésvonal lenne a pártban. Érdemi, konstruktív viták mindig vannak, de a program szerinte nem változott.

Korábban viszont arról írtunk, hogy a Jobbikból direkt háttérbe szoríthatják a keményvonalas politikusokat, mivel a párt egy ideje szeretne néppártosodni.

Novák Előd a Facebookon reagált, és nem nagyon érti a dolgot, mert Vona korábban még nem ezt mondta.

vona

 

 

Novák az Indexnek is megszólalt, nekik is azt mondta, hogy váratlanul érte Vona bejelentése, és “leforrázva érzi magát”. A lap tudósítója szerint Novák eleve alig bírt megszólalni. Szávay hasonlóan érzett, ő azt mondta, neki az indulás most már becsületbeli ügy, ha támogatja a tagság, elindul. Szávay szerint oké a néppártosodás, de oda kéne figyelni a radikálisokra is. Hozzátette:

Elnök úr részéről két év alatt komolyabb jelzést arra vonatkozóan, hogy a munkámmal elégedetlen lenne, vagy hogy valamit másképp kellene csinálni, soha nem érkezett. Abszolút váratlanul ért engem is a döntés, nem voltam rá felkészülve.

Egy meg nem nevezett ellenzéki párt egyik vezetője szerint akár a Ptk.-ba is ütközhet Vona lépése. Az Index szerint sikeres polgármesterekkel töltheti fel az alelnöki helyeket a Jobbik. Ilyen van pár, ők vezetik Ózdot, Tiszavasvárit és Tapolcát is.

Az Ózdot vezető Janiczak Dávid elmondta, Vona Gábor bátorította őt az indulásra, amit már be is jelentett Facebook-oldalán. Ő még a tiszavasvári polgármesterről, Fülöp Erikről tud mint indulóról, Fülöp is bejelentette már szándékát a Facebookon. Mellettük Z. Kárpát Dániel és Kepli Lajos is indulhat.

Apáti István is nyilatkozott, azt mondta, mindenki élhet majd a jogaival, a jelöltek elindulnak, az elnök vétózik. Ő maga is elindul. “Ha meg kell hogy haljak, akkor legalább a méltóságomat megőrizve” – dramatizált Apáti, aki akkor nem indulna csak, ha a tagság támogatását nem érezné, de érzi, ergo indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik