Közélet

Kohl kérte, Orbán megírta

Aggodalom Európáért címmel jelenik meg a volt kancellár könyve.

 

Helmut Kohl felkérésére a magyar miniszterelnök írt bevezetőt a könyvfesztiválra magyarul megjelenő kötetéhez, amely politikai pamflet és egyben kis Európa-történet is – tudatta az Antall József Tudásközpont. A kiadó arra hívja fel a figyelmet, hogy a 20. század egyik legnagyobb hatású személyisége, Helmut Kohl szenvedélyes, személyes hangú felhívásban fordul a problémákkal küzdő európai közösséghez:

nem szabad szem elől téveszteni az egységes Európa eszményét!

Amint a közelmúlt nagyszerű korszakaiban, úgy most, a huszonegyedik században is megfontolt és hosszú távú gondolkodással lehet megóvni azokat az értékeket, amelyekért az EU létrejött: a szabadságot és az azon nyugvó békét.

Írásában Helmut Kohl a kényes témákat sem kerüli, előszavában a legaktuálisabb európai témáról, a menekültválság körül kialakult diskurzusról is világos véleményt fogalmaz meg. Helmut Kohl szerint újra szívvel és határozottan kell politizálni, hogy Európa ügye újra az emberek szívügyévé váljon.

A kötetet Helmut Kohl magyar olvasóknak szánt előszava teszi teljessé.

Európa az egyetlen esélyünk a tartós, szabadságban megvalósuló béke megteremtésére. Az egyesült Európának nincs alternatívája. Én legalábbis nem ismerek más modellt, amely hasonlóképp alkalmas lenne rá, hogy tartósan is biztosítsa számunkra a békét és a szabadságot. A visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz nem jelenthet megoldást. Sőt, azzal éppen az ellenkezője valósulna meg, egy ilyen visszatérés létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot.

/Helmut Kohl/

Orbán Viktor ezt írta bevezetőjében.

A II. világháború utáni Európa történetében volt egy kivételes kegyelmi pillanat, amikor a kontinens vezető politikusai elég bátrak voltak ahhoz, hogy megragadják a Gondviselés köpönyegének a csücskét. Ma azonban egy másfajta kegyelmi időt élünk, ahol a bátorság inkább már azt jelenti, hogy van bennünk elég erő és felelősségérzet ahhoz, hogy visszarántsuk a szakadék felé száguldó lovakat. Az Aggodalom Európáért című könyv bizonyítja, hogy Helmut Kohl még mindig kezében tartja ezt a gyeplőt, és arra biztat minden európai polgárt, hogy őrizzük meg együtt azt az Európát, amelyért az ő nemzedéke – a mi nagyapáink generációja – elkötelezetten dolgozott. 

/Orbán Viktor/

Helmut Kohl szerint Európa nyugati fele jó hetven éve békében és szabadságban él, jogállamiságban, nagyobbrészt jelentős jólétben és szociális stabilitásban.

Vajon már megfeledkeztünk arról, hogyan nézett ki a világ 1945-ben, és hogy milyen sok jóban és mennyi boldogságban volt részünk azóta Németországban és Európában? Elfelejtettük, hogy a béke és a szabadság – ez a történelem legfontosabb tanulsága – nem magától értetődő dolgok?

/Helmut Kohl/

Orbán Viktor egyébként hétfőn egy szóviccel jelentette be Facebook-oldalán, hogy Németországba utazik, ahol kedden Helmut Kohl fogadja otthonában.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik