Közélet

Bakondi: egy EU-török megállapodás önmagában nem oldja meg a migrációs válságot

Mivel a Líbiából Olaszországba irányuló bevándorlás is jelentősen megnőtt, egy Európai Unió (EU) és Törökország közötti megállapodás önmagában már kevés ahhoz, hogy megoldja a migrációs válságot, mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 hétfő reggeli műsorában.

Bakondi Györgyöt arról a tíz pontból álló javaslatról kérdezték, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Lisszabonban tett az EU külső határainak és az unión belüli szabad mozgásnak a megvédése érdekében.

A belbiztonsági főtanácsadó úgy fogalmazott, hogy vissza kell állítani a határokon a törvényesség uralmát. Emlékeztetett arra, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot egy ideig nem fogadták el az EU-ban, néhány hónapos késéssel azonban éreztették a hatásukat az ország javaslatai.

Hangsúlyozta: a külső határok szigorú védelme a schengeni egyezmény lényege, ezért ennek megfelelően kellene eljárni. A tagállamok szuverenitását pedig nem szabad sérteni azzal, hogy Brüsszelből döntenek menekültügyi kérdésekben – tette hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó azt mondta, hogy ha az EU betartotta volna a schengeni szabályokat, akkor tavaly a több mint másfél millió helyett csupán néhány tízezer migráns érkezett volna a kontinensre.

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn arról beszélt: egy uniós tagállam dönthet úgy, hogy betelepítéssel próbálja megoldani a demográfiai problémáit és a munkaerőhiányát, azonban nem lehet központilag, Brüsszelből előírni, hogy kötelező migránsokat befogadni.

A belbiztonsági főtanácsadó félelmetesnek nevezte azt az ötletet, hogy egységes támogatási rendszert vezessenek be az EU-ban a bevándorlóknak, mert ezáltal a migránsok akár több pénzhez juthatnának, mint amennyit az állampolgárok “becsületes munkával” meg tudnak keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik