Közélet

Orbánék nem az emberek szavát hallották meg, csak a vereségtől rettegnek

A megfutamodást lehet máshogy kommunikálni. Az lehet emberközpontú kormányzás. A vereség azonban csak vereség lehet.

A 2008-as népszavazás óta a Fidesz minden jelentős voksolást megnyert, az MSZP minden jelentős megmérettetésen bukott. Hol kicsit, hol nagyot.

Most nyerhettek volna, ha a Fidesz nem hátrál ki a versengésből.

A kormánypártok veresége egy hármas zakó lett volna, ha összejön a kétszázezer aláírás és a referendumon megjelenik négymillió ember, a zárvatartás mellett a földeladás és a bérplafon is a Fidesz vereségét hozza minden valószínűség szerint.

Az analógia egyszerű, újra 2008-at és a háromigenes népszavazást kell elővenni.

A választók legtöbbször protest szavaznak, nem a fennálló mellett, hanem a fennálló ellen, ahogy tették azt 2008-ban és tették volna most is.

(Ezért is volt érthetetlen Erdősiné kérdése, aki a boltzár mellett népszavaztatott volna.)

Információink szerint a hétvégi elnökségi ülésen csak hosszú vívódás után határozta el magát Orbán, hogy kitáncolnak, Rogán Antalnak és Gyürk Andrásnak sikerült őt meggyőznie. Nem véletlen, a kormányfő néhány órával előtte még a szabad vasárnap kiterjesztéséről beszélt. Lázár János pedig még mindig ellenáll, ő akár nemmel is szavazhat, szembemehet Orbánnal, ő is a boltzár mellett ágál.

A Varga miniszter által előadott gazdasági adatok azt mutatták, pénzügyileg működik a boltzár, de az emberek zsigerből gyűlölik azt, ha ennyire beleavatkoznak az életükbe.

Nem ez volt a legnagyobb szorítása demokratikus államberendezkedésen, de ezt érezte mindenki a saját bőrén.

Orbánnak pedig törékeny sziklaszilárd rendszere van. Látszólag erős csak a felépítmény, de a legkisebb karcolás végzetes lehet rajta. Egy háromszorosan bukott népszavazás pedig több mint karcolás.

A Fidesz ezzel a kármentéssel elérte, hogy a baloldali ellenzék már a 2018-as választások előtt két évvel eldurrantsa az összes puskaporát, úgy, hogy az alig szólt valamekkorát.

Ugyanis politikai haszonnal az sem kecsegtet, ha a maradék két kérdésből népszavazást csinálnak, mert abból minden valószínűséggel érvénytelen referendum lesz, az emberek pedig a párthoz újra a bukást társítják.

Kiemelt kép: MTI Fotó, Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik